Vårdplattformen Helios Care ska förändra sjukvården ihop med Microsoft
Hem NYHETERIT-LÖSNING Vårdplattformen Helios Care ska förändra sjukvården ihop med Microsoft

Vårdplattformen Helios Care ska förändra sjukvården ihop med Microsoft

Publicerat av: Redaktionen

Innovation och teknisk utveckling skapar förutsättningar för en mer personanpassad och proaktiv vård. Koncernen WeBuild utvecklar plattformen Helios Care som ska bli en del av framtidens vård.

Målsättningen är ett globalt modulbaserat system för privat och offentlig sektor som ska rädda liv.

Svensk vårdsektor är mitt i en pågående digital transformation. Nya lösningar för un7sndtomhbd5thurb9banalys och datainsamling kombinerat med större datakraft i molnet skapar förutsättningar för innovation – som behövs om vi ska möta de utmaningar vi står inför i takt med att befolkningen blir allt äldre. Under senare år har flera rapporter slagit fast att vi står inför framtida utmaningar i att kunna tillgodose ökande behov av vård och omsorg bland Sveriges befolkning. Den positiva utvecklingen som medför att livslängden ökar, kan enligt Socialdepartementets framskrivningarinnebära att kostnaden för hälso- och sjukvård ökar med cirka 30 procent fram till år 2050.

– Innovation och teknik skapar chans för proaktiv vård, kostnadseffektivitet, och för en modern och uppkopplad digitaliserad vårdkedja, säger Mathias Ekman, Affärsutvecklare hälso- och sjukvård på Microsoft.

En allt äldre befolkning och ökande kostnader innebär också att vårdsektorn blir mer öppen för nya idéer och lösningar på hur utmaningarna ska lösas. En lösning kan vara mer proaktiv och person-centrerad vård som använder teknik, datainsamling och smarta system för att följa patienten genom hela vårdkedjan och kunna agera proaktivt – vilket är precis vad vårdkoncernen WeBuild vill göra med dotterbolaget Helios och teknikplattformen Helios Care (HC), som utvecklas tillsammans med Microsoft.

– Helios Care är ett helt nytt ekosystem för vården i Sverige. Inte bara primärvården utan även för de större sjukhusen, säger Dr. Hammad Al-Saaid, vd för WeBuild och dotterbolagen i koncernen som han grundat tillsammans med sin bror.

– Både jag och min bror har arbetat inom vården. Vi har sett när det brister. Och vi vet att Helios Care är en lösning som efterfrågas av beslutsfattare runt om i Sverige, fortsätter han.

En plattform för proaktiv och personlig vård

Tillsammans med sin bror grundade Dr. Hammad Al-Saaid koncernen WeBuild år 2014, där dotterbolagen Riddarens Vårdcentral och Helios Care ingår. Det senare är bolaget utvecklar teknikplattformen med samma namn, Helios Care, som ska bli navet i framtidens sjukvård om allt fortsätter som planerat. En del på vägen är den pilotstudie som skall genomföras under 2016 tillsammans med 8 vårdcentraler, och cirka 200 patienter. Till början av 2017 ska Helios Care ha en komplett lösning som kan släppas på marknaden.

Helios Care är en modulbaserad teknikplattform som ska koppla ihop olika delar av vården genom molntjänster som samarbetspartnern Microsoft står för, däribland Microsoft Azure, Azure IoT Suite och Cortana Analytics. Syftet är att riva barriärerna mellan avdelningar och system för att kunna följa vårdtagaren genom hela vårdkedjan, samla in information och data, och med den kunna förutse skeenden och sätta in resurser eller vård proaktivt.

– Helios Care ska kunna samla in data och övervaka patienternas hälsa. Med maskininlärning i Microsofts molntjänst Cortana Analytics ska informationen kunna presenteras på ett enkelt sätt och vi ska kunna följa patienten med realtidsdata för att se hur patienten mår, säger Dr. Hammad Al-Saaid.

– Om värdena sviktar ska det kunna plinga till hos distriktsläkaren eller hos en sjuksköterska, fortsätter han.

Med Helios Care ska patienten även själv kunna få råd baserat på tidigare erfarenheter. Patienten ska också kunna boka tider, ha videosamtal med sin läkare, och kunna koppla ihop sina enheter (exempelvis smartphone) med systemet via bluetooth. Resultatet väntas bli värdefullt för både patient och vårdgivare.

Ökad tillgänglighet och minskade kostnader

För patienterna kommer Helios Care innebära en ökad tillgänglighet för att kunna få vård. När hälsodata kan följas i realtid minskar behovet att ta sig till en läkare för att göra rutinundersökningar och tester, istället kan mötet ske över videosamtal eller vid behov så att väntetider och frustration kan minskas. Helios Care kan exempelvis hålla koll på personer med kroniska sjukdomar som högt blodtryck eller diabetes, så att de slipper ta prover hela tiden.

– Vår målsättning blir att fortsätta utveckla Helios Care inom fler områden, exempelvis hemtjänsten och äldrevården. Då kan patienterna få vård direkt hemifrån där de känner sig trygga och säkra, säger Dr. Hammad Al-Saaid.

För vårdgivarna innebär Helios Care att preventiv vård blir möjlig – och även vård på distans, vilket kan minska trycket på vården. Dessutom kan automatiserade processer minska den administrativa bördan för läkare och sjukvårdspersonal.

Evidensbaserad forskning och patientsäkerhet

Men är Helios Care än säker och trygg lösning? – Ja, blir svaret från WeBuilds vd Dr. Hammad Al-Saaid som fortsätter:

– Vi bygger Helios Care på evidensbaserad forskning, bland annat forskning om ”clinical pathways” där du med hjälp av äldre statistik kan föra in den in i maskininlärningen som då ”lär sig” av den äldre statistiken, och sedan kan systemet använda den framöver.

Erik Lydecker är medgrundare/delägare och verkar som Koncept- och produktutvecklare på Helios, han fyller i om säkerheten:

– Vi jobbar hela tiden gentemot patientdatalagen. Patientens säkerhet är i fokus och informationen kan inte ”vandra runt” utan finns bara tillgänglig för den enskilde patienten och vårdgivaren. På det sättet är Microsofts molnlösning ett bra val för oss eftersom patienten då får äga sin data – och helt bestämma över den.

– Rent informationsmässigt arbetar Helios extremt mycket med säkerhet och kryptering, fortsätter Erik Lydecker.

– All information är i de händer där de ska vara och följer alla lagar, regler och direktiv. Såväl nationella som globala. Sedan utvärderar och utvecklar vi hela tiden systemet så att värdenas och analysernas riktighet verifieras, fortsätter han.

”Tänk större”

Samarbetet med Microsoft startade efter en diskussion om framtidens vård och de lösningar som Dr. Hammad Al-Saaid och hans bror utvecklade. Mathias såg potentialen i projektet, men uppmanade också bröderna att tänka större.

– Jag kände att här är dem något på spåren och det här borde Microsoft bli en del av. Men då behövde vi tänka större. För att lösa utmaningar inom vården behöver lösningen vara skalbar samtidigt som den ska kunna anpassas för lokala förutsättningar, säger Mathias Ekman.

Inom kort inleds pilotstudien och ett av målen på sikt är att skapa ett system som är nationellt täckande, sedan kan Europa bli aktuellt och till sist en global tillgänglighet. Redan nu följs projektet med stort intresse från flera privata sjukhus i bland annat Belgien, Frankrike och Schweiz.

– Det ska inte behövas olika kvalitetsregister för att hantera en enskild patient. Det bör vara ett system som ”ligger över” de andra systemen inom vården – och som gör det enklare för vårdgivare och patienter, säger Dr. Hammad Al-Saaid.

Lösningen kan även komma att användas av beslutsfattare inom politiken.

– Eftersom data anonymiseras skulle beslutsfattare kunna logga in för att se hur Sverige mår. ”Hur många har diabetes? Hur ser medicinförskrivningen ut? Antal hjärtinfarkter?”. Det är information som kan ligga till grund för bättre beslut och satsningar inom vårdsektorn, säger säger Dr. Hammad Al-Saaid.

Framtidens vård

Hur ser vården ut om 5-10 år? – Då kommer robotarna ha en hel del att göra, tror jag. Robotar kommer bli assistenter åt vårdpersonal och hjälpa till med olika saker, så som tunga lyft, ta blodtryck, hålla koll på blodsocker, när läkemedel ska tas, eller presentera data och vara ett emotionellt stöd i hemmet, vilket är något vi redan ser i exempelvis Japan, säger Dr. Hammad Al-Saaid.

Men han passar också på att poängtera att robotar inte kommer ersätta människan.

– Jag tror att vi människor är ämnade för något större än att bara ge någon ett piller eller liknande rutinmässiga uppgifter, avslutar Dr. Hammad Al-Saaid.

Om WeBuild: Webuild är ett holdingbolag som arbetar med företagsutveckling inom branscherna IT, ekonomi, varumärkesutveckling samt företagshälsa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>