Västerbotten läns landsting investerar i digital patologi
Hem NYHETERIT-LÖSNING Västerbotten läns landsting investerar i digital patologi

Västerbotten läns landsting investerar i digital patologi

Publicerat av: Redaktionen

Västerbotten läns landsting investerar i Sectras för lagring, granskning och delning av digitala patologibilder.

IT-lösningen gör det möjligt för regionen att öka andelen undersökningar som granskas digitalt. Det gör att fler bilder kan granskas oberoende av vilket av regionens sjukhus som patologen arbetar ifrån. Lösningen kommer även att användas av patologer i Region Jämtland Härjedalen. 

Västerbotten läns landsting investerar i digital patologi 2

I Västerbotten läns landsting bor över 250 000 personer och tillsammans med Region Jämtland Härjedalen genomförs varje år 35 000 patologiundersökningar och 34 000 cytologiundersökningar.

Sectras patologilösning kommer att integreras med de scanners som används för att digitalisera vävnadsprover, liksom med omkringliggande IT-system för exempelvis hantering av patientinformation.

– Västerbotten läns landsting är ett bra exempel på den typ av vårdgivare som vi ser är bland de första på marknaden att digitalisera sina patologiavdelningar. Regioner som verkar över stora geografiska avstånd får stort värde av att kunna dela bilder digitalt istället för att behöva skicka fysiska glas. Detta gör investeringen i digital patologi särskilt intressant för den här typen av kunder, säger Torbjörn Kronander, vd Sectra AB.

Varför digital patologi
På en patologiavdelning analyseras vävnadsprover och kroppsvätskor för att hitta orsaken till en patients symptom. Resultaten vägleder diagnos, uppföljning och behandling av olika sjukdomar. Det råder dock stor brist på patologer, samtidigt som en åldrande befolkning och mer specialiserad diagnostik medför att volymerna och kraven på mer specifika svar ökar. Digitalisering av vävnadsprover leder till kortare väntetider, säkrare diagnostik och en effektivare resursanvändning.

Sectras digitala patologilösning
Sectras digitala patologilösning bygger på samma plattform som Sectras lösning för att hantera radiologiska bilder (Sectra PACS), som sedan tidigare används på röntgen- och mammografiavdelningarna i regionen. Detta skapar förutsättningar för ett fördjupat samarbete mellan radiologer och patologer, två nyckelfunktioner för en effektiv cancervård, och underlättar bland annat vid multidisciplinära ronder, som är en del i så kallad integrerad diagnostik. En gemensam IT-plattform minskar dessutom landstingets underhålls- och driftskostnader. Medicinska bilder för cancerdiagnostik går som en röd tråd genom Sectras erbjudande.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>