Visningsboenden inspirerar till trygg vård och omsorg
Hem NYHETERIT-LÖSNING Visningsboenden inspirerar till tryggare vård och omsorg

Visningsboenden inspirerar till tryggare vård och omsorg

Publicerat av: Redaktionen

Genom att bygga upp visningsboenden med exempel på tekniska lösningar för hemmet så hoppas Dorotea och Lycksele kommun kunna uppnå ökad integritet, självständighet och trygghet hos både äldre, funktionshindrade och anhöriga.

Genom VINNOVA-projektet A5GARD, där Region Västerbotten deltar som enda region i Sverige, skapar Dorotea och Lycksele kommun visningsboenden och inspirationsmiljöer där välfärdsteknik, hjälpmedel och teknik för egenvård kan visas för kommunernas invånare.

Oberoende och egenmakt

Invånare som önskar bo kvar hemma längre upp i åldrarna kan i visningsboendet se vad som finns att tillgå för att skapa ett liv med bibehållen livskvalitet, trygghet och egenmakt.

Även personal inom kommuner och regioner ges möjlighet att träna på att ge stöd och råd kring tekniken.

Visningsboenden inspirerar till trygg vård och omsorg– Det finns många lösningar som kan underlätta för såväl invånare som personal och som inte alltid kostar så mycket. Vi vill visa vad som finns, var man kan hitta dem och vilken nytta de kan göra, säger Pernilla Ahlström, Lycksele kommun och Gaby Bisping, Dorotea kommun.

– I visningsboendet kan man prova på hur produkterna och tjänsterna fungerar och även att som personal få träning att hantera dem. Vi vill inspirera och ge den här servicen till våra kommunmedborgare och medarbetare.

Nytta för befolkningen

Visningsboendet ger en överblick av produkter och tjänster som finns för att kunna klara sig själv längre och för att förenkla och förbättra vård och omsorg i hemmet. Det kan vara en hygiendusch eller en digital tjänst som automatiskt kan larma när man har ramlat.

– Projektet är ett exempel på samverkan mellan Region Västerbotten och kommuner som skapar nytta för vår befolkning, säger Pia Kristiansson, koordinator för A5GARD åt Region Västerbotten.

Möjlighet att leva tryggt

Bygget av inspirationsmiljöerna i de båda kommunerna inleds redan nu och är klara under hösten 2023.

– Under försommaren hoppas vi kunna visa på möjligheterna att bo och leva tryggt hemma så länge man själv vill och orkar. Vi återkommer med mer information om var och när vi kan visa upp de nya produkterna och tjänsterna, berättar Pernilla Ahlström.

– Vi ser fram emot att få möta reaktionerna när visningsmiljöerna är färdiga och för att kunna följa nyttan över tid för såväl dem som nyttjat dem som de företag som bidragit till innehållen, säger Gaby Bisping.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>