Volontärer ska ge äldre vind i håret i nytt projekt
Hem ÄLDREOMSORG Volontärer ska ge äldre vind i håret i nytt projekt

Volontärer ska ge äldre vind i håret i nytt projekt

Publicerat av: Redaktionen

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där volontärer cyklar med äldre på vård- och omsorgsboende.

Nu söker Kungsbacka kommun fler volontärer som vill ge äldre en möjlighet att känna vinden i håret.

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt som innebär att frivilliga så kallade cykelpiloter cyklar tillsammans med äldre på vård- och omsorgsboenden. Cykeln är en specialbyggd elcykel där cykelpiloten trampar och styr och passageraren sitter i en vagn framtill.

Projektet startade i Danmark och har spridit sig över hela världen. Idag finns det i över 50 länder, 27 svenska kommuner och över 32 000 frivilliga cykelpiloter. Nu har Cykling utan ålder kommit till Kungsbacka och först ut är Signeshus vård- och omsorgboende. Fler boende kommer att köpa in cyklar och nu söker Kungsbacka kommun frivilliga cykelpiloter.

De invånare som är intresserade av att bli cykelpiloter måste vara över 18 år men ut över det behöver man inga speciella kunskaper. Det enda kravet vi har är att cykelpiloterna kan möta människor och vill bidra till att sätta en guldkant på tillvaron för de som bor på Signeshus vård- och omsorgsboende.

Volontärer ska ge äldre vind i håret i nytt projekt– Cykelturerna ger möjlighet till nya kontakter, främjar hälsa och sprider glädje. Det kan exempelvis handla om att uppleva sommarens grönska, höra fåglarnas kvitter, åka förbi ungdomens kvarter, stanna till vid ett café eller bara få känna vinden i håret, säger Stephanie Edevåg, enhetschef på Signeshus vård- och omsorgsboende.

Den som vill bli cykelpiloter kommer att få en kort utbildning och introduktion för att sedan boka in sig på så många turer som man har lust med. Den som vill bli volontär kan kontakta Stephanie Edevåg, enhetschef på Signeshus vård- och omsorgsboende, för mer information.

Kom och prata cykling med oss

Tisdag den 29 juni klockan 10:00 är media välkomna till Signeshus vård- och omsorgboende för att prata med oss om projektet. Vi kommer också att ha samordnaren för volontärerna på plats som också kommer cykla med en omsorgstagare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>