Du befinner dig på en strand i Thailand, solen skiner, du hör vågbruset.
Du ser dig omkring, rör huvudet på olika sätt som tränar din nacke.I själva verket är du hemma och har på dig VR-glasögon.
– Vi har utvecklat RecoVR för att hjälpa människor med whiplash-relaterade skador, säger Emil Lilja på Evado i Luleå.
RecoVR är det fyndiga namnet på innovationen, ett virual reality-program som rehabiliterar människor med nackskador.
Produkten lanseras just nu av företaget Evado, en av kandidaterna till eHealth Award 2018. Den har utvecklats i samarbete med Stockholms läns landsting, Danderyds sjukhus, avdelning Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken och Stockholm Smärtcentrum Rehabilitering.
– Vi har fått produkten CE-märkt och godkänd av Läkemedelsverket som ett medicintekniskt klass 1-verktyg, berättar Emil Lilja, ansvarig för RecoVR.
Tillämpningen är väldigt enkel: du laddar ned en app till din mobiltelefon, klickar fast mobilen i VR-glasögonen och tar dem på dig.
– Då kommer du in i en ny värld, t ex en strand i Thailand. En spelliknande miljö uppstår på stranden, där du genomför speciella träningsmoment.
Strandmiljön är autentisk. Men föredrar man något annat finns det också. En park, rymden eller en miljö som återspeglar skotska höglandet. Dessutom övningar för mindfulness. Det är en bestämd tanke bakom:
– Det är medicinskt bevisat att människor med en hög smärta i nacken, ofta efter en whiplash-skada, har mycket lättare att träna om de kommer in i en avkopplande miljö. Det underlättar och gör det roligare.
Den ursprungliga idén kom 2014 från Rafaela Voss, fysioterapeut på Danderyds sjukhus.
Sjukhusets innovationsavdelning tog fram en prototyp och hösten 2015 gjorde SLL en upphandling bland leverantörer för att utveckla och äga produkten.
– Vi vann upphandlingen och har utvecklat RecoVR under 2016 och 2017. Vår produkt skiljer sig ganska mycket från prototypen, säger Emil Lilja.
– Vi har byggt upp flera övningar tillsammans med terapeuter, anpassade för nackträning. I VR-glasögonen får patienten fortlöpande feedback och mätvärden.
Samtidigt som patienten utför övningarna i sitt hem kan fysioterapeuten simultant följa träningen och se hur rörligheten förbättras.
– Tidigare har det inte gått att mäta förbättringen på ett bra sätt. Nu kan alltså en terapeut på distans kontinuerligt följa en hel grupp av patienter och se hur deras resultat utvecklas.
RecoVR används idag av ett 20-tal patienter vid Danderyds sjukhus. Evado har kontakter med flera andra vårdgivare i Sverige och Norge.
– Vi är precis i startgroparna och ska börja åka runt och visa upp produkten.
– Affärsmodellen bygger på att t ex landsting köper in systemet och hyr ut mobiltelefon och VR-glasögon till varje patient.
Bara i Sverige kommer runt 30 000 nackskadade patienter in i sjukvården varje år. Emil Lilja ser en enorm potential och hoppas att eHealth Award ska öka intresset för produkten.
– När vi är ute och presenterar RecoVR reagerar många med WOW! Att vinna skulle betyda oerhört mycket för vår lansering.
Den som vill få en visuell uppfattning om hur RecoVR fungerar kan gå in på YouTube eller www.evado.se/recovr, där en demonstration finns utlagd.