Webbmöten för infektionskänsliga patienter
Hem NYHETERIT-LÖSNING Webbmöten för infektionskänsliga patienter

Webbmöten för infektionskänsliga patienter

Publicerat av: Redaktionen

Stamcellstransplanterade patienter från norra regionen kan via sin dator, surfplatta eller mobil koppla upp sig mot Norrlands universitetssjukhus i Umeå och slipper att varje vecka resa långt för en halvtimmes läkarbesök.

Webbmöten för infektionskänsliga patienter 1

Läkaren Berit Markevärn kan på plats i Umeå träffa patienter från hela norra regionen, som slipper en lång resa för 30 minuters läkarbesök.

– Dessa patienter är extremt infektionskänsliga och en lång resa, från till exempel Kiruna 60 mil bort, och möten med många människor innebär en större risk för infektioner och det kan trigga igång en avstötningsprocess, säger Carita Johansson, undersköterska vid hematologmottagningen, Norrlands universitetssjukhus,

Den första tiden efter en stamcellstransplantation måste patienterna lämna prover två gånger i veckan och träffa en läkare en gång i veckan för bedömning.

– Det kostar patienterna tre dagar, två resdagar och en återhämtningsdag, för att träffa en läkare under 30 minuter, förklarar Carita Johansson, som ansvarar för kommunikationen med patienterna, skickar ut kallelser och länkar samt fungerar som kontakt mellan patienter och läkare.

Kallelse per brev

2014 inleddes det telemedicinska projektet och hittills har cirka 60 patienter kopplat up sig från hemorten till ansvarig läkare i Umeå. I dag är arbetet en del av den permanenta verksamheten.

Patienterna får en kallelse per brev där det står när videomötet ska vara. Någon dag innan går de till sin lokala vårdcentral och lämnar prov. När mötet sker har läkaren fått provsvaret från vårdcentralen.

De patienter som har dålig internetuppkoppling eller saknar den utrustning som behövs, kan använda vårdcentralernas videokonferenssystem, men inte dess personal.

Positivt gensvar

Gensvaret är entydigt positivt, från både patienter och personal, och intresset för hematologmottagningens  verksamhet är stort. För en tid sedan deltog Carita Johansson vid en internationell konferens, EBMT- European society for blood and marrow transplantation, i Marseille, för att berätta om arbetet.

– Både patienterna och doktorerna är nöjda, säger Carita Johansson. Med tanke på infektionsrisken är det en stor vinst och dessutom innebär det en ekonomisk vinst för de andra landstingen och regionerna på grund av minskade reskostnader.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>