WITHINGS lanserar Body Scan
Hem LIVSSTIL WITHINGS lanserar Body Scan

WITHINGS lanserar Body Scan

Publicerat av: Redaktionen

WITHINGS, utvecklaren av banbrytande uppkopplade hälsoprodukter, introducerar idag Body Scan, som tar den smarta vågen till en ny nivå.

Body Scan har tilldelats tre CES Innovation Awards på CES 2022, och erbjuder en överblick av hälsan samtidigt som den möjliggör viktiga åtgärder för en hälsosammare livsstil.

Den uppkopplade hälsostationen ger förbättrad analys av segmenterad kroppssammansättning, nervaktivitet och kardiovaskulär hälsa, inklusive mätning av ett 6-avlednings-EKG, hjärtfrekvens och vaskulär ålder. Genom att upptäcka av de biomarkörer som förknippas med vissa sjukdomar som typ 2-diabetes, och tidig identifiering av vissa patologier, tillåter Body Scan daglig och proaktiv övervakning av användarens hälsa.

Body Scan ger dessutom användarna tillgång till coachning, kliniska specialister och personliga, holistiska planer i den tillhörande appen för att hjälpa användaren att nå sina hälsomål. Programmen är utvecklade tillsammans med specialister inom kardiovaskulär, neurologisk och metabol medicin och ger användare värdefull kunskap baserad på välkända mätvärden och möjlighet att ha kontakt med medicinska specialister.

En unik hälsostation

Body Scan består av en yta i härdat glas med hög motståndskraft och ett infällbart handtag. Hälsostationen innehåller fyra viktsensorer och 14 ITO-elektroder inuti plattformen samt ett handtag för ett 6-avlednings-EKG (elektrokardiogram) samt segmenteringsanalys av kroppens sammansättning. Den är utrustad med ett uppladdningsbart batteri som räcker upp till ett år och en stor, högupplöst 3,2-tums LCD-färgskärm som visar de siffror som mäts.

WITHINGS lanserar Body Scan”Tack vare Body Scan uppfinner vi vågen på nytt med en enhet som förvandlar den dagliga vägningen till en sofistikerad hälsokontroll, med data som användare tidigare inte haft tillgång till i hemmet. Heltäckande hälsodata och personliga hälsoprogram som utvecklats av medicinsk personal ger en ny dimension i användarnas kontinuerliga kontroll över sitt välbefinnande. WITHINGS skapar den ultimata hälsoupplevelsen i hemmet, som kan hjälpa till att förebygga och hantera några av de vanligaste kroniska sjukdomarna,” säger Mathieu Letombe, VD för WITHINGS.

Den mest exakta vågen på marknaden med oöverträffad mätning av vikt- och kroppssammansättning

Det unika utdragbara handtaget i kombination med avancerade viktsensorer gör att Body Scan ger en mer exakt viktmätning med en noggrannhet inom 50 gram. För första gången kommer en WITHINGS -våg även att integrera den banbrytande teknologin för segmentell kroppssammansättning, med aldrig tidigare skådad precision.

Elektroderna i enhetens bas och i handtaget använder BIA, bioelektrisk impedansanalys, över flera frekvenser för att mäta kroppssammansättningen. På så sätt får användaren ut aktuella data om helkroppskroppsfett och vattenprocent, invärtes fett, muskel- och benmassa samt extracellulärt och intracellulärt vatten. Den ger även avläsningar för enskilda kroppsdelar, inklusive bål, armar och ben.

En säker elektrisk signal på mycket låg nivå skickas från elektroderna i vågen och i handtaget. WITHINGS vetenskapligt utvecklade algoritm identifierar motstånd, känd som impedans, för att mäta exakt kroppssammansättning på mindre än tre sekunder. Professionella idrottare använder ofta segmentell kroppssammansättning för att identifiera förändringar när deras form övervakas över tid. Body Scan analyserar fördelningen av kroppsfett för att informera användaren om potentiella risker relaterade till dess placering. För mycket fett som omger vitala organ i bukområdet kan öka risken för hjärt-och kärlsjukdomar.

Upptäcker perifera neuropatier, en vanlig komplikation vid typ 2-diabetes

Cirka 4% av Sveriges befolkning har typ 2-diabetes och många har dessutom sjukdomen utan att veta om det1. En vanlig komplikation vid diabetes är perifera neuropatier, även kallat neuropati som innebär nedsatt funktion i de perifera nerverna och leder till nedsatt ytlig skyddskänsel, torr hud och förändrad skelettstruktur.

Body Scan har utvecklats tillsammans med experter från Impeto Medical och kommer att ge nya möjligheter att tidigt upptäcka avvikelser, genom att mäta svettkörtelaktivitet i fötterna och ge daglig utvärdering av nervaktiviteter. När svett utsöndras kan Body Scan värdera sudomotorisk funktion genom att mäta förmågan att frigöra kloridjoner. Sudomotorisk funktion kan utvärderas genom att mäta förmågan hos fötternas svettkörtlar att frigöra kloridjoner som svar på en elektrisk stimulans. En försämrad sudomotorisk funktion är ett tecken på minskad svettkörtelinnervation kopplat till en degeneration av små nervfibrer.

Mätningen är utformad för att utföras på under 30 sekunder genom att applicera en liten likström via elektroderna som finns i plattan. Avläsningen presenteras i appen som en lättförståelig poängsumma beräknad utifrån mätvärdet Electrochemical Skin Conductance. Låg nervaktivitet kan vara ett tecken på neuropati.

Det är möjligt att förbättra nervaktiviteten genom livsstilsförändringar,  exempelvis hälsosam kost och regelbunden fysisk aktivitet. För att hjälpa användare att anta hälsosamma vanor och påverka förändringar ger WITHINGS appen också tillgång till handlingsbara insikter och personliga planer.

Mer exakt övervakning av kardiovaskulär hälsa

Ungefär 330 000 svenska har diagnosen förmaksflimmer men man räknar med att ytterligare 100 000 personer lever med denna sjukdom utan att veta om det2. Body Scan är designad för att ge användaren enkel tillgång till en mängd olika kardiovaskulära mätningar vid varje invägning. Bland funktionerna finns hjärtfrekvens, EKG-inspelningar och vaskulär ålder. Body Scan kommer att spela in ett 6-avlednings-EKG för att upptäcka arytmier via två uppsättningar elektroder placerade på varje sida av handtaget och en i vågens platta. Den inbyggda egenutvecklade algoritmen, testad och kalibrerad på tusentals EKG-signaler på storsjukhuset HEGP i Paris, är designad för att upptäcka hjärtmönster som är associerade med förmaksflimmer. Mätningarna sparas för att visa trender över tid och kan delas med medicinsk personal från WITHINGS-appen.

Måttet av vaskulär ålder ger en lättförståelig bedömning av arteriell hälsa. Genom pulsvågshastigheten, mäter Body Scan arteriell stelhet, ett innovativt mått som används av det medicinska samfundet och ger tydligare bild av användarens hjärthälsa. Body Scans egenutvecklade algoritmer, som tagits fram i samarbete med kardiologer, mäter tiden mellan hjärtats utstötning av blod i aortan och ankomsten av blodflödet i fötterna för att beräkna användarens vaskulära ålder.

Genom att kombinera banbrytande medicinsk statistik i hemmet med åtkomst till medicinsk personal och personliga mätresultat i appen, blir Body Scan en central del av en användares hälsoresa. Via WITHINGS befintliga fjärrpatientgränssnitt kommer prenumerationstjänsten att tillåta användare att ansluta till medicinska specialister för råd och konsultation samtidigt som de förser kliniska team med data i realtid. De personliga hälsoplanerna sträcker sig över hälsoämnena kost, sömn, träning och stresshantering och kommer också att erbjuda en mängd information för att motivera användare att göra beteende- och livsstilsförändringar som förbättrar resultat och uppnår hälsomål.

Tillgänglighet

Body Scan förväntas bli tillgänglig under andra halvan av 2022 efter CE/FDA-godkännande till ett rekommenderat återförsäljarpris av cirka 3299.99 SEK inklusive moms. Den kommer att finnas i två färger, svart och vit. Body Scan kommer med en tre månaders prenumeration på WITHINGS hälso- och friskvårdsprogram.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>