Att ta första steg in i det digitala rummet
Hem NYHETERE-HÄLSA Att ta första steg in i det digitala rummet

Att ta första steg in i det digitala rummet

Publicerat av: Redaktionen

Under Coronapandemin har många äldre tvingats att ta ett kliv in i den digitala världen för att kunna hålla kontakt med anhöriga.

Men enligt den ideella föreningen SeniorNet så använder var femte pensionär fortfarande sig inte av internet.

Orsaker till utanförskap i det digitala samhället

Det finns olika skäl till att äldre undviker för att ge sig ut på internet, men främst handlar det om rädsla och om en ovana kring ny teknik. Nyfikenheten och viljan finns hos de flesta, men fysiska besvär såsom syn- och hörselnedsättning eller en bristande finmotorik är hinder som sätter stopp för många äldre.

Med åldern försämras även de kognitiva förmågorna som gör att vi blir långsammare i vår tankeförmåga. Minnet och språket påverkas kraftigt, vilket gör att det är svårare att ta till sig och lära sig nya saker. Dessa faktorer gör att äldre personer ofrivilligt lever utanför det digitala samhället.

Att ta första steg in i det digitala rummetUtanförskapet är ett demokratiskt problem i den bemärkelse att det idag krävs digital kompetens för att kunna ta del av samhällsviktiga tjänster. Något som blev särskilt tydligt under pandemin då vissa regioner krävde mobilt BankID för att, över huvud taget, kunna boka en vaccintid. Med en stor skiftning i samhället till mer digitala funktioner inom såväl sjukvård som banktjänster är det tyvärr inte alla som hinner lära sig och förstå utvecklingen.

Användarvänligt med surfplatta för äldre

Att inte vara en del av det digitala samhället bidrar också till att många äldre känner sig ensamma och exkluderade i olika sammanhang. Detta är något som vi på Loopeli vill ändra på, och skapa en större gemenskap mellan nära och kära.

Förvisso finns det så kallade seniortelefoner med stora knappar på marknaden men både skärmstorlek och gränssnitt på dessa telefoner är ofta på tok för litet. De är alltså inte fullt anpassade efter många äldres behov. Ett bättre alternativ är istället en surfplatta för äldre där man både får en större skärm, och kan anpassa gränssnittet efter eget tycke och smak, vilket frambringar fler användningsområden.

En surfplatta är ett optimalt val när det kommer till att ringa videosamtal eller att titta på bilder och filmklipp. Med en stor skärm blir allting tydligare och den äldre slipper att kisa eller fundera kring hur man gör för att zooma in. För en nybörjare och för den som är ovan vid allt som pekskärmar innebär kan en surfplattas alla olika funktioner dock vara överväldigande.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>