Digital vårdgaranti ger patienten rätt att söka vård på nätet
Hem NYHETERE-HÄLSA Digital vårdgaranti ger patienten rätt att söka vård på nätet

Digital vårdgaranti ger patienten rätt att söka vård på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Invånarna i Stockholmsregionen ska kunna träffa exempelvis sin läkare, distriktssköterska eller psykolog via nätet.

Digital vårdgaranti ger patienten rätt att söka vård på nätet 2

Möjligheten är redan under införande i primärvården – nu stärks patientens rätt till digitala vårdbesök i hela hälso- och sjukvården. En särskild pott om 11 miljoner kronor avsätts i Region Stockholms budget för 2019 för införandet av en digital vårdgaranti.

– Det ska vara lika enkelt och självklart att genomföra ett vårdbesök via nätet eller sin smarta telefon, som vid ett fysiskt besök på vårdcentralen eller sjukhuset. Alla patienter ska utifrån situation och behov kunna välja att göra sitt vårdbesök digitalt. Därför utvidgar vi nu vårdgarantin genom att införa en digital vårdgaranti.

Det säger Daniel Forslund (L), ordförande i Region Stockholms blivande Innovations- och utvecklingsutskott.

– Digital tillgänglighet är – märkligt nog – fortfarande något nytt för vården. Däremot är detta redan en självklarhet för patienterna, där vi ser kraftiga ökningar i användningen av både 1177 Vårdguidens e-tjänster och privata vårdappar. För införandet av den digitala vårdgarantin anslår vi därför 11 miljoner kronor för att förbättra våra digitala vårdtjänster, samtidigt som vi moderniserar avtal och regelverk så att de fungerar för en digital vård, berättar Daniel Forslund (L).

Digital vårdgaranti utvecklas och införs under 2019

Stockholmsregionens invånare ska ges ökade möjligheter att välja hur de vill kontakta vården i olika situationer. Region Stockholm ska därför under 2019 fortsätta att utveckla och bredda utbudet av e-tjänster utifrån skarpa tillgänglighetskrav baserat på olika patienters behov. Det ska vara lätt att komma i kontakt med vården och att få hjälp att hitta rätt. Fysiska besök och e-tjänster, telefon eller videobesök ska liksom digitala kallelser ses som komplementära och naturliga delar av vårdutbudet.

Uppdragen i budget 2019 för att realisera en digital vårdgaranti innebär:

  • Kontaktgaranti – det ska vara obligatoriskt för vårdgivare i Stockholmsregionen att erbjuda ett basutbud av e-tjänster för att en digital kontakt alltid ska kunna vara valbart för patienterna. Under 2019 är målet att majoriteten av alla vårdcentraler ska erbjuda digitala vårdmöten och att införande även ska ha påbörjats vid akutsjukhusen.
  • Svarsgaranti – en definition av den digitala vårdgarantin och en detaljerad beskrivning av innehållet ska tas fram under 2019, inklusive förslag på svarstider och tillgänglighetskrav.
  • Tillgänglighetsgaranti – utbudet av e-tjänster inom 1177 Vårdguiden ska under 2019 utökas och funktionaliteten ska utvecklas. En ny regional app för 1177 Vårdguiden ska lanseras med ny funktionalitet, såsom påminnelse inför besök, möjlighet till chatt samt en digital vårdnavigator. Region Stockholm ska utforma de digitala tjänsterna utifrån tillgänglighetskrav baserat på olika gruppers behov och på ett sätt som inte exkluderar olika patientgrupper.
  • Modernisering av avtal och regelverk – en samlad översyn av ersättningssystem, vårdavtal och regelverk ska genomföras under 2019. Syftet är att de ska främja innovativa behandlingsmetoder, prevention, förebyggande insatser samt de möjligheter till distansvård som digitaliseringen erbjuder.
  • Etableringsmöjlighet för digitala vårdgivare – vårdgivare som enbart erbjuder vård via digitala kanaler och inte på en fysisk plats ska under 2019 kunna etablera sig i Stockholmsregionen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>