Digitalisering i vården: fokus för nytt uppdrag mellan högskolor
Hem NYHETERE-HÄLSA Digitalisering i vården: fokus för nytt uppdrag mellan högskolor

Digitalisering i vården: fokus för nytt uppdrag mellan högskolor

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan Väst har tillsammans med Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde fått i uppdrag från lärosätenas ledningar att undersöka möjligheten till forskningssamverkan inom digitalisering, vård och nyttiggörande.

Digitalisering i vården: fokus för nytt uppdrag mellan högskolor 2Nu drar arbetet igång.

Det är en grupp om sex forskare som tillsammans, utifrån dagens samhällsutmaningar samt tidigare resultat från gemensamma diskussioner, ska identifiera relevanta behov inom området. Representanter från Högskolan Väst är Eva Brink, professor i vårdvetenskap och Martin Gellerstedt, docent i informatik och docent i epidemiologi. Syftet är att Högskolan Väst, tillsammans med de andra lärosätena, ska identifiera vilka möjliga projekt man kan bidra med utifrån vårdens behov samt undersöka förutsättningarna för att skapa en gemensam digital samverkansplattform.

Samverkan för regionens bästa

Just Högskolan i Skövde, Högskolan i Borås och Högskolan Väst har flera samarbeten i ryggen och hoppas att fortsatta projekt ska bidra till regionens fortsatta tillväxt. Forskningsgruppen, som består av forskare inom vård och IT-området, har nu haft ett uppstartsmötet där man diskuterade uppdragets innehåll, omfattning och upplägg.

– Det är ett spännande område med många utmaningar och därför är det bra att vi samarbetar med andra högskolor i regionen. Digitalisering i vården är också ett viktigt och ett relativt nytt forskningsfält för kunskapsutveckling inom olika vårdverksamheter. I förlängningen ska detta leda till samverkan och nytta, både i utbildning och i vårdverksamheterna, säger Eva Brink, professor i vårdvetenskap vid Högskolan Väst.

I maj 2018 lägger forskningsgruppen fram sin rapport som ska vara underlag till hur fortsatt forskningssamverkan kan ske inom området.

Deltagande forskare
Högskolan Väst:
Eva Brink, professor i vårdvetenskap och Martin Gellerstedt, docent i informatik och docent i epidemiologi.
Högskolan i Skövde:
Ingrid Bergh, professor i omvårdnad och Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande professor i informationsteknologi
Högskolan i Borås:
Stefan Cronholm, professor i informatik och Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>