Unikt kinesisk hälsocenter och tehus öppnar i Göteborg i mars
Hem Livsstil Unikt kinesisk hälsocenter och tehus öppnar i Göteborg i mars

Unikt kinesisk hälsocenter och tehus öppnar i Göteborg i mars

Publicerat av: Redaktionen

Shi Xingxue är stridsmunken från Shaolintemplet som efter uppväxten i templet och ett antal års kringresande runtom i världen slog sig ner i Sverige 1997.

Unikt kinesisk hälsocenter och tehus öppnar i Göteborg i mars 1

Shaojie Fan

Tillsammans med Shaojie Fan, också mästare från Shaolintemplet, har de under flera år planerat för ett större center i Göteborg med plats för kung fu-, taiji- och qigongträning, meditation, akupunkturbehandlingar och utbildning.

— Den traditionella Shaolinkulturen har utvecklats under 1500 år och eftersom kärnan i det vi vill förmedla handlar om livet självt så är dess kunskap och visdomen högst relevant i vårt moderna samhälle. Lagom är bäst. Men hur mycket är lagom? Genom att förändra sig själv och sin kropp från insidan finner du balans och stabilitet även i vår föränderliga värld, säger Shi Xingxue. 46 år och full av energi lever Shi Xingxue som han lär, men han har också genomgått längre perioder av allvarlig sjukdom och han vet vad det innebär att inte kunna ta sin hälsa för given. Det var dessa erfarenheter som fick honom att söka djupare i den traditionella medicinen och förvärva de kunskaper som han idag använder för att hjälpa andra.

På gästlistan till centrets invigning lördag den 10:e mars finns ledande svenska forskare inom folkmedicin och världsledande auktoriteter inom kinesisk medicin och akupunktur från Taiwan och USA. I den sistnämnda delegationen återfinns Prof. Ming Qing Zhu, en av världens ledande akupunktörer som Shi Xingxue personligen har studerat under i flera år. Hans specialitet är s.k. skalpakupunktur, och att göra denna typ av akupunktur mer tillgänglig i Sverige är något som Shi Xingxue gläds mest åt eftersom man med denna typ av behandling framgångsrikt kan behandla tillstånd som stroke, migrän, MS och Parkinson

. — Ett av syftena med centret är att verka för att integrera denna typ av behandling i den svenska sjukvården, och vi vill gärna komma i kontakt med läkare och andra vårdspecialister som är intresserade, säger Shi Xingxue.

Shi Xingxue och Shaojie Fan är också grundare till Föreningen Shaolin Kulturcenter vars verksamhet kommer att flyttas till de nya lokalerna.

Unikt kinesisk hälsocenter och tehus öppnar i Göteborg i mars 2

Prof Ming Qing Zhu och Shi Xingxue (t.h.)

— Det nya centret är en viktigt plattform för att fortsätta mitt arbete att sprida Shaolintemplets djupa kunskaper inom hälsa, kultur och filosofi här i Sverige. Den nya centret gör att vi kan utöka och erbjuda ännu bättre träning inom autentisk Shaolin kung fu, självförsvar och tai ji, säger Shaojie Fan, 27 år och föreningens huvudinstruktör.

En framträdande del av verksameten kommer att vara ett kinesiskt tehus med syftet att göra den rika kinesiska tekulturen tillgänglig i Göteborg.

— Jag hoppas att människor i Sverige kommer att upptäcka och lära sig att uppskatta högkvalitativt te. Genom te kan man förstå mycket om livet. Det finns inte plats för nytt te om jag inte först har druckit upp och gjort plats i min kopp, säger Shaojie Fan. För den intresserade kommer centret att erbjuda möjligheter att fördjupa sig inom te genom kinesisk teceremoni.

— Göteborg har ambition att vara en grön stad. När vi kommer i balans känner vi oss som en del av naturen och lever intuitivt i harmoni med vår omgivning. Vår verksamhet kan därför vara till stor hjälp för nå denna vision om framtidens Göteborg, säger Shi Xingxue.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>