Hem NYHETER Fjärde kvartalet präglades av Corona- krisen:

Fjärde kvartalet präglades av Corona- krisen:

Publicerat av: Redaktionen

Stark efterfrågan inför vintersäsongen med trygghet och säkerhet i fokus.

Fjärde kvartalet präglades av Corona- krisen: 2

Stefan Sjöstrand, vd SkiStar AB

Som en kommentar till aktuellt läge i SkiStar säger VD Stefan Sjöstrand:

Vintersäsongen 2019/20 fick ett oväntat och abrupt slut då coronapandemin inte enbart skakade om världen i stort, utan även SkiStar drabbades med nedstängning av våra verksamheter, först i Norge och Österrike och sedan även i Sverige, då Folkhälsomyndigheten gav oss rådet att stänga med anledning av det ökade tryck som fanns på sjukvården vid den tidpunkten.

En kortare vintersäsong har lett till att vi sett över våra kostnader och samtidigt haft möjlighet att utveckla vår affär och våra produkter.

Vi har gjort flera digitala satsningar som inte bara gör det smidigare och enklare för gästerna att till exempel checka in digitalt på våra boenden eller ladda sitt SkiPass i vår app direkt vid liften, utan också bidrar till att skapa trygghet och gör det säkrare för såväl gäster som medarbetare, vilket vi alltid prioriterar.

Konsekvensen av den corona-påverkade säsongen blev att vi under verksamhetsåret totalt minskade vår omsättning med 314 MSEK och visar ett resultat efter skatt på 287 MSEK. Vi har därmed haft ett annorlunda verksamhetsår som vi nu lämnar bakom oss. Samtidigt ser vi att intresset för alpin fjällturism är fortsatt stort och vi kan med stolthet visa en stark efterfrågan inför säsongen 2020/21 med en ökning med tio procent mätt i antalet bokade objektsnätter, genom SkiStars logiförmedling, jämfört med samma period föregående år. Sverige står för den största ökningen medan den norska marknaden är något mer avvaktande.

Vår shopverksamhet har en fortsatt stark tillväxt online och har under verksamhetsåret vuxit med 42 procent. Antalet medlemmar i MySkiStar uppgår till 973 000.

Den nya redovisningsstandarden för leasing, IFRS 16, som ersätter IAS17, får en relativt stor effekt för SkiStar. Vi har många långa leasingavtal för bland annat markarrenden som nu med tillämpning av den nya standarden redovisas som en skuld i balansräkningen. Vår balansomslutning efter räkenskapsåret stiger som en effekt av detta med 698 MSEK, vilket försämrar vår soliditet med sex procentenheter. Mer detaljer kring effekten av IFRS 16 finns på sidan 17 i rapporten.

I Sverige hann vi under vintern vidta flera försiktighetsåtgärder på grund av coronasituationen som vi tog med oss till sommarsäsongen. Lärdomarna från vintern och sommaren gör att vi är stärkta i våra förberedelser inför vintersäsongen. Vi har fördjupat vår dialog och samverkan med lokala och regionala aktörer, såsom vården, räddningstjänsten, restaurangägare och hotell, genom destinationsbolagen på våra skidorter. Målet är att tillsammans enas om tydliga riktlinjer för minskad smittspridning, där vi också har en nära dialog med myndigheterna och branschorganisationerna i respektive land. Allt detta gör vi med omtanke för våra gäster och medarbetare.

Under sommarmånaderna såg vi en stark tillströmning av gäster till våra destinationer då många valde att semestra på hemmaplan i fjällen – en trend som vi tror är här för att stanna. Fler väljer en aktiv livsstil och gärna tillsammans med familj och vänner på semestern, där en hållbar livsstil blir allt viktigare. Därför känns det extra bra att vi gör den största sommarsatsningen någonsin i vår 45-åriga historia genom att lansera ett nytt sommarkoncept – SkiStar Sports & Adventures – inför sommaren 2021. Förändrade resvanor och fokus på svemester gör att vi inför kommande år strategiskt lägger än mer kraft på vår hemmamarknad Skandinavien.

Hållbarhet har varit ett fokusområde för oss under året och kommer även fortsatt att vara det, då vi nu satsar mer på att bjuda in våra gäster till året-runt-aktiviteter i fjällen i nära samspel med naturen. Vi har inlett ett samarbete med Generation Pep för att bidra till bättre folkhälsa genom att skapa en ökad rörelseglädje för barn och unga. Som vd ser jag det som min främsta uppgift att vi som bolag tar ansvar för att nästa generation får leva hållbart och njuta av den fantastiska fjällmiljö och natur vi har att tillgå, även i framtiden.

Stefan Sjöstrand

Verkställande direktör

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>