Patienter med kroniska sjukdomar som KOL och diabetes har möjlighet att mäta sina värden hemifrån.
Det kallas egenmonitorering och erbjuds nu till fler patienter inom Region Östergötland.
Egenmonitorering innebär att patienten själv kan mäta exempelvis blodsocker, blodtryck och vikt hemifrån. Via mätutrustning förs värdena smidigt över i en app i mobilen eller surfplattan och skickas till vårdcentralen eller den enhet som ansvarar för patienten. Tjänsten införs nu på ett antal vårdcentraler och mottagningar i länet och erbjuds till patienter med kroniska sjukdomar som KOL, diabetes, hjärtsvikt, högt blodtryck och astma. Tack vare tjänsten, behöver de inte åka till vårdcentralen eller sjukhuset lika ofta.
– Det finns många goda erfarenheter med egenmonitorering, som är en pusselbit i arbetet med att föra vården närmare östgötarna. Genom egenmonitorering kan fler patienter få sin vård snabbare och bli mer delaktiga i vårdprocessen, säger regionstyrelsens 3:e vice ordförande Agneta Niklasson (MP).
Vårdcentralen Boxholm pionjärer
Vårdcentralen i Boxholm var en av de första inom regionen att erbjuda egenmonitorering till sina patienter.
– Vi gillar att tänka nytt, att utveckla vården och hitta nya sätt att kommunicera med våra patienter på, berättar verksamhetschefen Elin Granath.
Två sjuksköterskor, Cecilia Lago och Anne Odeheim, arbetar idag med tjänsten.
– När det gäller KOL-patienterna, dominerar de äldre och multisjuka, berättar Cecilia. En del av dem kan ha lite svårt med ny teknik i början. Med astmapatienterna kommer vi att få in fler yngre personer som får börja mäta sina värden hemma. Jag tror att tjänsten kommer att passa dem bra.
Genom att själv mäta sina värden, får patienten bättre kontroll över sin sjukdom och kan lättare styra sin egen medicinering. Det blir också lättare för Anne och Cecilia att reagera på försämrade värden och sätta in åtgärder i god tid, eftersom systemet larmar.
Redo att utöka
Hittills har vårdcentralen börjat i liten skala och Anne och Cecilia har idag 3-4 patienter var. Men nu känner de sig redo att öka antalet patienter. De har testat systemet och sett att det fungerar. Patienterna uppskattar att det är lättare att komma i kontakt med dem via chatten i systemet och arbetet blir mer effektivt när de kan hjälpa fler på kortare tid.
– Hittills har vi fångat upp patienterna vid besök och frågat om de vill testa tjänsten, säger Anne. För att nå fler har vi börjat skicka brev till personer som står på väntelistan för diabetes. På väntelistan finns patienter som har rutinkontroller årligen eller halvårsvis.
Region Östergötland har som mål att på sikt erbjuda ordinerad egenmonitorering till 5-10 000 patienter, främst inom kroniska sjukdomar. Det är en del av regionens satsning på digitalisering och nära vård och ett prioriterat initiativ inom Vision e-Hälsa 2025.