Fler skåningar får nu digitala kallelser
Hem NYHETERE-HÄLSA Fler skåningar patienter får nu digitala kallelser

Fler skåningar patienter får nu digitala kallelser

Publicerat av: Redaktionen

Sedan den 6 oktober skickas fler digitala kallelser till invånares inkorg på 1177 Vårdguiden.

– Det här är ännu ett steg mot målet att möta invånarnas förväntningar på digitalisering av våra tjänster.

Vi utvecklar våra erbjudanden via 1177 Vårdguiden vilket också ger en tydlighet, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Ett antal system skickar i dag kallelser från Region Skåne till patienter. Alla har olika förutsättningar och tekniska anpassningar måste göras för att göra det möjligt att skicka kallelser digitalt. Först ut är ett av de största systemen som skickar kallelser från specialistvård och psykiatri. Möjlighet till digitala kallelser från exempelvis röntgen och vårdcentraler utreds just nu.

Fortfarande möjligt att få papperskallelse

Målsättningen är att alla invånare ska få en digital kallelse oavsett vilket system det skickas från. Den som har behov av en papperskallelse och inte kan logga in på 1177.se ska även fortsättningsvis få det.

Region Skåne var 2019 först med att prova att införa digitala kallelser i Sverige genom att skicka dem till 1177 Vårdguidens inkorg. Den samtyckestjänst som då infördes har avvecklats och ersatts av att invånaren på 1177 Vårdguiden kan välja att få digital information i första hand. Över en kvarts miljon skåningar har redan valt att få informationen i första hand digitalt.

Miljö och pengar

Ett arbete med att digitalisera alla de broschyrer och informationsblad som idag skickas ut tillsammans med kallelser via post pågår parallellt. Målet är att på sikt kunna länka kallelser till digital information och därmed minska antalet pappersutskick ännu mer. Under 2020 skickades cirka 7,8 miljoner brev ut till en kostnad av 47,2 miljoner kronor.

Fler skåningar får nu digitala kallelser

– Digitaliseringen av patientinformation är ett omfattande och nödvändigt arbete som gör informationen mer likvärdig för invånare och lättare att hålla uppdaterad för verksamheten. När en större del av papperskallelserna kan skickas enbart digitalt till de invånare som själv önskar det kommer vi dessutom spara både tid och pengar. Vi minskar portokostnader och kan agera mer miljövänligt, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>