Hem NYHETERE-HÄLSA Freja eID redo för användning som digitalt covid-19 pass

Freja eID redo för användning som digitalt covid-19 pass

Publicerat av: Redaktionen

Freja eID Group AB meddelar idag att e-legitimationen Freja eID är redo för användning som digitalt vaccinationsintyg och friskhetsintyg.

Freja eID redo för användning som digitalt covid-19 pass 2

Freja Covid-pass

Om samhället använder en befintlig infrastruktur i form av en statligt godkänd e-legitimation kan utrullningen av digitala covid-19 intyg komma igång direkt och återöppningen av samhället kan därmed ske snabbare.

Freja eID+ har det statliga kvalitetsmärket Svensk e-legitimation som utfärdas av DIGG – Myndigheten för digital förvaltning. Infrastrukturen uppfyller därmed alla krav för att säkert kunna identifiera individer digitalt och dela personliga data med användarens samtycke.

Data som kan hanteras i Freja eID är exempelvis personnummer, e-postadresser, telefonnummer, adress och rollbaserade uppgifter som anställningsnummer. Ett digitalt vaccinationsintyg eller resultat från ett PCR-test för covid-19 kan därmed enkelt hanteras i Freja eID så länge en vårdgivare eller central myndighet tillåter användaren åtkomst till den vaccinationsdata eller testdata som finns lagrad om denne.

Under förutsättning att vårdgivare och myndigheter kommer att stödja Freja eID som covid-19 pass kan användaren visa att man är vaccinerad – eller resultatet från sitt PCR-test – både i fysiska sammanhang via mobilskärmen och online när man exempelvis ska boka en resa eller konsertbiljett. Filmen i denna länk illustrerar hur det kan fungera.

Johan Henrikson, VD Freja eID Group AB kommenterar:

”Jag uppmanar alla inblandade – från regering och olika myndigheter till vårdgivare och vaccinatörer – att nu inte gå över ån efter vatten. Dra inte igång något mastodontprojekt för att bygga ett digitalt covid-19 pass som kommer kosta skattebetalarna miljontals kronor och ta värdefull tid, när det finns en statligt godkänd och fungerande infrastruktur som kan tas i bruk direkt och som är gratis för alla användare. För varje dag som går utan att Sverige erbjuder medborgarna ett digitalt covid-19 pass är en förlorad dag i den pandemi som redan ställt till med så mycket. Låt oss därför visa att vi i Sverige menar allvar med regeringens ambition att vi ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.”

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>