Funderar du på molnet? Hoppa till steg 2 direkt
Hem NYHETERIT-LÖSNING Funderar du på molnet? Hoppa nu till steg 2 direkt

Funderar du på molnet? Hoppa nu till steg 2 direkt

Publicerat av: Redaktionen

Många regioner är sugna på att komma ut i molnet, men det går trögt.

Under väntan på beslut är det läge att fundera på nästa steg: multimoln.

Det handlar om smart användning av flera leverantörer, för att sänka kostnader, öka funktionalitet och få handlingsfrihet.

Det finns garanterat många IT-strateger och chefer inom svensk sjukvård som är väldigt sugna på att börja använda publika molntjänster. Men som vi alla vet finns det många hinder mot molnanvändning inom svensk sjukvård. Det är ingen anledning att ge upp. Det är tvärtom en chans till att fatta smartare beslut än vad som har fattats i de länder där sjukvården kommit i gång i molnet.

I de länder där sjukvården använder publika molntjänster är den hetaste diskussionen just nu att anamma en strategi som kallas multimoln. Enkelt uttryckt handlar det om att använda flera olika publika molnplattformar parallellt. Inte bara till exempel Microsoft Azure, utan även Amazon Web Services och Google Cloud Platform, och så vidare.

Multimolnmiljöer kan även ha inslag av privata moln, alltså moln som körs i egna datacenter. Sådana brukar kallas hybrida multimoln.

– Oberoende av var vårdinstitutioner befinner sig i resan mot multimoln så jobbar de med att skapa IT-miljöer som innehåller både publika och privata moln som kan samverka, förklarar Joseph Wolfgram, teknikchef för lösningar för sjukvården på Nutanix, en leverantör av lösningar för multimoln.

Många skäl

Anledningarna att köra multimoln är många:

  • Att kunna välja den billigaste lösningen i alla lägen. Eller i alla fall i de situationer där det är rimligt att byta mellan olika leverantörer. Samma resonemang gäller för prestanda: byt leverantör om det går för långsamt.
  • Att ha reservkapacitet om det blir problem med en leverantörs molnplattform. Samma resonemang gäller för smart lastfördelning: utnyttja flera leverantörer vid belastningstoppar.
  • Få tillgång till den bredaste och modernaste funktionaliteten. Ingen leverantör är bäst på allt.
  • Få tyngd i förhandlingar om avtal. Inget får leverantörer att sänka priser och förbättra villkor som risken att förlora en kund.
  • Undvik inlåsning till en leverantör. Det kräver lite mer tanke om IT-arkitekturer, eftersom lösningar måste fungera på olika plattformar. Men det ger flexibilitet och handlingsfrihet.

Fördelarna med multimoln är så många att modellen inte kan avfärdas utan närmare undersökning.

Slipper problem

Vårdinstitutioner i de länder som kommit längre i molnet än Sverige brottas just nu med ett problem. De har i många fall byggt fast sig i lösningar som fungerar med en specifik molnleverantör. Här har svenska vårdorganisationer en chans att tänka till från början och designa arkitekturer och lösningar som lämpar sig för multimolnmodellen. Det gör att de kan slippa de problem med anpassning som organisationer i andra länder kämpar med.

Funderar du på molnet? Hoppa nu till steg 2 direkt

Joseph Wolfgram, teknikchef för lösningar för sjukvården på Nutanix

Om vi tittar på utvecklingen i andra länder är det tydligt att multimoln är attraktiva. Nutanix har låtit analysföretaget Vanson Bourne undersöka det här. Undersökningen och rapporten Enterprise Cloud Index innefattar 1 700 IT-beslutsfattare från hela världen. Inom sjukvården förväntas satsningarna på multimoln öka kraftigt. Den nuvarande andelen på 27 procent av respondenterna som satsar förväntas öka till 51 procent om tre år.

Följande utmaningar mot att anamma multimoln inom sjukvården nämns:

  • 92 procent av respondenterna anser att det krävs enklare administration av flera molnplattformar.
  • 49 procent nämner svårigheter med att integrera data mellan olika moln.
  • 48 procent oroar sig för att hantera kostnader.
  • 45 procent tror att det blir svårt att hantera nätverkslösningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>