Genomics kommer använda Sectras helhetslösning i banbrytande cancerprogram
Hem TEKNIKSECTRA Genomics Englands kommer använda Sectras helhetslösning i banbrytande cancerprogram

Genomics Englands kommer använda Sectras helhetslösning i banbrytande cancerprogram

Publicerat av: Redaktionen

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra har installerat sin helhetslösning för medicinsk bildhantering i Genomics Englands befintliga molnmiljö.

Sectras lösning kommer hantera radiologi- och patologibilder från en stor del av NHS organisationer och på så vis stötta ett världsledande initiativ inom cancerforskning.

Forskningsprogrammet kommer kombinera data från genomik, patologi och radiologi i vad som kan beskrivas som världens största cancerplattform.

Genomics Englands program, som startade under 2022 i syfte att stötta ny forskning, kommer att hjälpa en rad forskare att få en bättre förståelse för cancer. Sectras lösning kommer att spela en central roll genom att göra det möjligt för organisationen att samla bilder och data på samma ställe, lättillgängligt för forskare och utvecklare med olika expertis. Installeringen av Sectras helhetslösning blev färdigställd under februari 2023 efter ett kontrakt som signerades i början av 2022.

Lösningen från Sectra gör att Genomics England kan koppla samman diagnostiska bilder från hela NHS, såsom röntgenbilder och digitala patologibilder, med genomiska data från Genomics England. Sectra Image Exchange Portal, ett system som redan används nationellt i Storbritannien för att dela bilder mellan vårdgivare, kommer göra det möjligt att samla in bilder från de vårdgivare inom NHS som deltar i projektet.

Till att börja med kommer 30 av NHS vårdgivare att bidra med data på solida tumörer. Detta inkluderar ungefär 250,000 patologibilder och 200,000 radiologibilder, från 16,000 deltagare. När data från radiologi, patologi och genomik kopplas samman kan forskare använda multi-disciplinära data för att undersöka och identifiera vilken typ av cancer det är och vilken typ av behandling som ska utföras.

Informationen kommer att lagras och tillhandahållas på ett säkert och skyddat sätt så att inte forskare utanför organisationen kommer åt data om patientens identitet. Forskarna kommer alltså endast att få tillgång till Genomics Englands ID-nummer, patientens ålder, samt namnet på sjukhuset där bilderna togs.

– Programmet kommer att förflytta gränserna för vad som kan göras idag inom cancerforskning. Det har potentialen att ta klinisk validering av läkemedel till helt nya nivåer, förändra vem som kan bidra till forskning och utveckling, samt leda till nya individanpassade behandlingar för cancerpatienter. Potentialen är stor. Vi kommer att kunna förstå mutationer i DNA:t, men viktigast av allt – om det visar sig i vad läkare ser på röntgenbilderna. Vi kommer också att exponera data för AI på nya sätt, säger Dr. Prabhu Arumugam, chef för kliniska data och bildbehandling samt huvudansvarig för patientinformation på Genomics England. Han fortsätter:

– Innovativt arbete med Sectra är en viktig del av vårt initiativ. Deras bildbehandlingsystem är redan ett välanvänt system för de som jobbar kliniskt inom NHS, men vi kommer att använda det på nya sätt. Systemet kommer att hjälpa oss komma åt bilder och koppla samman dessa med vår genomiska data. En kombinerad data som detta resulterar i kommer att möjliggöra viktig forskning och stötta en säker men tillgänglig molnbaserad forskningsmiljö. Det betyder att långt fler än endast bioinformatiker kan dra nytta av data från genomik, patologi och radiologi.

Den molnbaserad plattformen kommer vara lättillgänglig för användarna genom ett säkert, snabbt och pålitligt gränssnitt och dessutom ge NHS flexibiliteten att skala systemet när fler användare adderas och programmet expanderas. Jane Rendall, vd för Sectra Storbritannien och Irland, säger:

– Det här är ett inspirerande initiativ som kan bidra till att förändra vår förståelse för cancer och för andra sjukdomar. Vi har arbetat med NHS i decennier genom att leverera digitala lösningar till diagnostiska miljöer såsom radiologi och patologi. Det här projektet nyttjar det arbetet i större utsträckning, med spännande forskning som har enorm potential. Det är med spänning jag ser fram emot att se forskningen växa fram, och utifrån den, möjligheten för livsförändrande och livräddande behandlingar för patienter.

Genomics kommer använda Sectras helhetslösning i banbrytande cancerprogramSectras helhetslösning för medicinsk bildhantering ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>