Inkubatorer i tvärsektoriellt samarbete kring hälsoutmaningar
Hem LIVSSTIL Inkubatorer i tvärsektoriellt samarbete kring hälsoutmaningar

Inkubatorer i tvärsektoriellt samarbete kring hälsoutmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Nybildade ”Food, health & life science innovation node”, ett partnerskap mellan SmiLe Incubator, Medeon Science Park & IncubatorGU Ventures och Krinova Incubator & Science Park ska leda till innovationer som förenklar vardagen för kroniskt sjuka.

Inkubatorer i tvärsektoriellt samarbete kring hälsoutmaningar 2Inledningsvis kommer man inom partnerskapet att arbeta med att definiera utmaningar som diabetiker möter i vardagen och där lösningarna ligger i gränslandet mellan områdena life science och livsmedel.

– Framtidens hälso- och sjukvård kommer bli mer preventiv och individanpassad. För att Sverige ska kunna driva utvecklingen och hålla sin tätposition inom life science krävs gränsöverskridande samarbeten mellan olika discipliner vilket skapar möjligheter för helt nya typer av behandlingar, vårdformer och hälsofrämjande åtgärder, säger Ebba Fåhraeus, vd för SmiLe Incubator i Lund.

Många av vårt samhälles offentliga och privata verksamheter är organiserade i stuprörsstrukturer, vilket ofta försvårar för ett effektivt arbete mellan organisationer. Målet med det nya partnerskapet är att ta fram en modell för ett sådant samarbete mellan life science- och livsmedelsinkubatorer, som är baserad på utmaningar i gränslandet mellan just livsmedel och life science. Modellen ska möjliggöra för innovationsmiljöer att proaktivt starta utvecklingsprojekt och bjuda in företag och forskare.

– Kosten har ju som bekant en stor inverkan på vår hälsa. Det finns stor potential att jobba med innovationsprojekt i gränslandet mellan livsmedel och life science. Inom partnerskapet lägger vi grunden för en innovationsdrivande nod där olika kompetenser och kunskapsområden möts och där olikheterna blir en styrka i en gemensam innovationsprocess. Allt för att ge maximal nytta och skapa nya värden, säger Charlotte Lorentz Hjorth, vd Krinova Incubator & Science Park.

– Vi har under flera år haft ett utbyte oss aktörer emellan och därför ser vi med stor tillförsikt fram emot att fördjupa samarbetet, säger Klementina Österberg, VD på GU Ventures.

Bildandet av ”Food, health & life science innovation node” är en del inom projektet Foodinovasom Krinova driver tillsammans med Inkubera och ett 20-tal projektpartners.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>