Hem NYHETERE-HÄLSA Innovationsspridning av Örebros testbädd och testmiljö för välfärdsteknik och e-hälsa

Innovationsspridning av Örebros testbädd och testmiljö för välfärdsteknik och e-hälsa

Publicerat av: Redaktionen

Innovationsspridning av Örebros testbädd och testmiljö för välfärdsteknik och e-hälsa

Innovationsspridning av Örebros testbädd och testmiljö för välfärdsteknik och e-hälsa 3Den 23 maj bjöd Örebro kommun, Alfred Nobel Science Park, Region Örebro län, Örebro universitet tillsammans med Mälardalsrådet in till del två i innovationsspridningsarbetet av Örebros testbädd för välfärdsteknik och e-hälsa.

Syftet med denna seminarieserie i två delar är att lyfta de viktigaste faktorerna för att etablera en testbädd och testmiljö inom välfärdsteknik och e-hälsa samt sprida kunskap och erfarenheter till kommuner och regioner i Stockholm-Mälarregionen. Inbjudan vände sig till politiker och tjänstemän i Stockholm-Mälarregionen som antingen önskade starta en testbädd och därmed ville ha praktiska råd och tips, eller till dem som ville samverkamed andra som har etablerat eller ska etablera en testbädd.

Bägge seminarierna har letts av Leif Denti, Fil. Dr, som forskar på ledarskap, kreativitet och organisatorisk innovation vid Göteborgs universitet.

– Målet med dagen är att komma fram till om och hur vi kan samarbeta. Vi behöver ”action” och gärna fatta beslut om fortsatt kontakt redan idag, inleder Leif Denti.

Förutom deltagare från Stockholm-Mälarregionen, deltog även representanter från Kungsbacka kommun och deltagare från Center for offentlig Innovation (COI) i Danmark.

Gemensamt arbete och nyttjande av allas kompetenser

Målet med Örebros verksamhet är att skapa en gemensam struktur och resurs för offentliga verksamheter, företag och forskare att utveckla ny teknik som möjliggör ett mer aktivt och självständigt liv för äldre och funktionsnedsatta. Genom Mälardalsrådets satsning på innovationsspridning kan erfarenheter spridas till intresserade.

Ingela Ernestam, profilområdesansvarig för Hälsa vård och omsorg vid Alfred Nobel Science park, en av talarna under dagen, berättade om en pågående förstudieansökan där man vill involvera hela länets kommuner och titta på vad man skulle kunna driva gemensamt utifrån varje kommuns förutsättningar. Deltagande i förstudien är även öppet för kommuner och regioner i hela Stockholm-Mälarregionen och deltagarna på seminariet bjöds in att delta.

– Att nyttja kommunernas olika styrkor och jobba tillsammans gör att det blir mindre sårbart. Om vi dessutom arbetar mot samma definition av vad en testbädd är, d v s den nationella, så kan vi skapa en samsyn och ett gemensamt driv, säger Ingela Ernestam.

Jonny Ivarsson Paulsson, utlysningsansvarig, Vinnova berättade om case i Vinnovas pågående utlysningar kring testbäddar och visade på möjligheterna att kunna ta del av kommande projektutlysningar.

– Vinnova publicerar utlysningar som gäller testbäddar för samhällets utmaningar och vi vill på så sätt bidra till hållbar tillväxt och samhällsnytta genom innovation. Testbäddarna kan vara fysiska eller virtuella, men oavsett vilket så ska det vara öppna och tillgängliga, verkliga eller verklighetsnära miljöer, berättar Jonny Ivarsson Paulsson.

Dagen bjöd på intressanta diskussioner där det var tydligt att man önskar mer samordning och samarbete kring tester. Det lyftes bl a att mindre kommuner bör involveras mer, att mindre kommuner ofta har kortare beslutsvägar och att man bör bli bättre på att nyttja de olika styrkor som finns och samarbeta mer storregionalt.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>