Kent NHS i Storbritannien moderniserar patientdiagnostik med Sectra genom samarbete mellan flera sjukhus
Hem TEKNIKSECTRA Kent NHS i Storbritannien moderniserar nu patientdiagnostik med Sectra genom samarbete mellan flera sjukhus

Kent NHS i Storbritannien moderniserar nu patientdiagnostik med Sectra genom samarbete mellan flera sjukhus

Publicerat av: Redaktionen

 Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har tecknat ett kontrakt med Kent and Medway Medical Imaging Consoritum.

Det nya avtalet kommer hjälpa konsortiet av vårdgivare att leverera snabbare diagnoser, förbättra kapaciteten samt ge patienter möjlighet att ta röntgenbilder på fler platser.

Fördelar förväntas också av att de nu kommer använda samma system som många andra vårdgivare över stora delar av sydöstra England.

Sue Lang som har varit ansvarig för konsortiet och dess projekt kring att transformera radiologin på East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust, säger:
– Det nya systemet kommer göra att viktiga diagnostiska bilder omedelbart finns tillgängliga på våra sjukhus för de som granskar bilderna och övrig involverad vårdpersonal. Det kommer även förbättra tillgången av medicinska bilder över stora delar av sydöstra England eftersom många andra sjukhus också använder Sectras lösning.

– Patienter kan förvänta sig att deras bilder följer dem genom vårdkedjan, oavsett om det är inom konsortiet eller utanför. Cancerpatienter blir exempelvis ofta förflyttade till specialistcenter och andra hänvisas till sjukhus i London som en del av ett traumanätverk och kommer sedan tillbaka till oss. Det är alltså avgörande att vi enkelt kan få tillgång till och dela bilderna, fortsätter Sue Lang.

Radiologer och andra läkare vid East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust, Maidstone and Tunbridge Wells NHS Trust samt Medway NHS Foundation Trust kommer enkelt kunna få tillgång till medicinska bilder såsom röntgen, datortomografi, MRI, ultraljud med mera, oavsett var i konsortiet patientens bilder är tagna.

Tack vare den förbättrade bildåtkomsten kan patienter förvänta sig mer utförliga diagnoser och kliniska beslut i rätt tid. Vårdgivare i hela regionen kommer kunna slå samman sina arbetsstyrkor för att fördela arbetsbördan mellan sjukhus där det råder brist på viss typ av personal, exempelvis radiologer och specialister. Att bilder blir lättare att hitta och mer tillgängliga kommer också leda till förbättrad patientsäkerhet eftersom onödiga nya röntgenundersökningar kan undvikas och därmed minskar strålningsexponeringen för patienterna.

Radiologimodulen av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering kommer att implementeras tillsammans med Sectras leverantörsneutrala multimediaarkiv. Utöver det initiala fokuset på radiologi och medicinska foton ger lösningen även möjlighet att i framtiden expandera till fler diagnostiska specialiteter – till exempel digital patologi.

Sectras lösning kommer att hantera upp till 1,4 miljoner undersökningar varje år inom konsortiet. Det kommer att förenkla processen för multidisciplinära ronder genom enkel tillgång till bilder som bidrar till effektivitetsvinster. Genom initiativet kommer också personalens behov av att logga in och ut ur olika system att minska. Exempelvis kommer visualiseringsverktyg från tredje part att öppnas och stängas direkt i Sectras lösning och svarsskrivning integreras i konsortiets radiologiinformationssystem vilket minskar radiologernas behov av att manuellt få tillgång till RIS. Det nya systemet kommer även integreras i modulen för bröstradiologi som i dagsläget används på Kent och Medway och som redan tillhandahålls av Sectra. Vårdgivare i regionen kommer också kunna nyttja AI-potentialen med applikationer som sömlöst kan integreras med Sectras lösning.

Kontraktet tecknades i april 2022 och omfattar Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering som en prenumeration (Sectra One) vilket möjliggör enkel skalbarhet av lösningen.

Kent NHS i Storbritannien moderniserar patientdiagnostik med Sectra genom samarbete mellan flera sjukhus

Jane Rendall, vd för Sectra Storbritannien och Irland, säger:
– Noggrann och snabb diagnos är nyckeln till att fatta välgrundade beslut om lämplig behandling. Sjukhusen i Kent kommer att bli mer sammansvetsade både med varandra och med andra i regionen eftersom de moderniserar bilddiagnostiken. Detta för att säkerställa det bästa utfallet för patienter och för att skapa de bästa tänkbara arbetsförhållandena för radiologer och professionella vårdgivare.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>