Nu lanseras tjänsten för schysstare skilsmässor och färre konflikter – För barnens skull!
Hem LIVSSTIL Nu ska lanseras tjänsten för schysstare skilsmässor och färre konflikter – För barnens skull!

Nu ska lanseras tjänsten för schysstare skilsmässor och färre konflikter – För barnens skull!

Publicerat av: Redaktionen

Ungefär hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa.

Att sambor delar på sig är ännu vanligare.

I skuggan av separationerna finns årligen ca 65 000 barn vars liv drastiskt förändras.

Nu lanseras tjänsten för schysstare skilsmässor och färre konflikter – För barnens skull!

Barnens bästa är drivkraften för teamet bakom Nordens första Co-parentingtjänst “Varannan Vecka”

I Sverige är det hundratusentals barn som har två hem. Runt 35-40 procent av barn vars föräldrar separerat bor växelvis. Boendesituationen och livsstilen ställer större krav på föräldrarnas flexibilitet, kommunikations- och samarbetsförmåga. Något som enligt svensk forskning är en avgörande faktor för barnens välbefinnande och hälsa.

– Skilsmässan i sig behöver på lång sikt inte bli problematiskt för barnen. Det är kvaliteten på vuxensamarbetet som är det viktigaste för barns hälsa och utveckling, säger Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och delägare i Varannan Vecka. Därför är det så viktigt att de vuxna fortsätter vara ett väloljat föräldrateam även efter att kärleksrelationen tagit slut.

Grundarteamet använder forskning och egna yrkesmässiga kunskaper från vårdnadstvister, för att utveckla appen för stressminimerat samföräldraskap efter separationen. För barnens skull. I appen samarbetar barnets alla viktiga vuxna och hittar dygnet–runt-hjälp med samarbetsverktyg, rådgivning, micromedling och möjlighet att chatta eller boka möte med medlare, barnpsykologer och familjejurister.

-Dagens stöd till barn och föräldrar efter en separation är reaktivt och fungerar uselt, säger Linda Ljunggren Syding, VD och grundare av Varannan Vecka. Det ser vi bl a genom fördubblingen av antalet vårdnadstvister jämfört med för 15 år sedan. Vi har utvecklat Varannan Vecka för att bli ett proaktivt digitalt stöd som kan förebygga samarbetsgnissel och erbjuda snabbare hjälp att lösa konflikter. Att förebygga psykisk ohälsa hos barn är drivkraften i vårt sociala entreprenörskap. Genom samarbeten med med banker, jurister, vårdgivare, familjerättssocionomer och försäkringsbolag vill vi förbättra hälsan och välmåendet för många barn och deras föräldrar efter en separation.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>