Medtech4Heaths satsning på Patient’s Den fick pris för Best clinical contribution under årets Medicinteknikdagarna.
Tillsammans med nya programdirektören Lena Strömberg fanns ett flertal från personer från programmet på plats för sprida kunskap och knyta kontakter.
Medicinteknikdagarna är en av landets viktigaste mötesplatser för medicinsk teknik.
Här möts representanter från akademi, näringsliv och hälso- och sjukvården för att dela forskning, tekniknyheter och kunskap om arbetssätt.
– Årets Medicinteknikdagar var ett perfekt tillfälle att möta många branschkollegor och en möjlighet att få en god inblick i vilka områden som utvecklas starkast i dag, säger Lena Strömberg, programdirektör för Medtech4Health.
Patient’s Den en av flera pristagare
Ett flertal priser delades ut under tvådagarsmötet, bland annat Best clinical contribution som gick till Medtech4Healths Patient’s Den.
– Det var en väldigt roligt överraskning. Priset är ett erkännande av behovet av att inkludera patienter och användare i utvecklingen av nya medicintekniska lösningar, säger Jenny Christensson, projektledare vid Medtech4Health.
Patient’s Den ger medicintekniska företag möjligheten att ställa öppna frågor till en expertpanel som svarar både utifrån sin unika kunskap om sina sjukdomar, och sina personliga insikter och erfarenheter av hälso- och sjukvården.
Se årets Patient’s Den i efterhand.
Betonade vikten av implementering
Även Malin Hollmark, tidigare tf programdirektör för Medtech4Health, deltog i ett av panelsamtalen under Medicinteknikdagarna. Under rubriken ”Utmaningar med ny teknik i vården” lyfte hon bland annat vilka hinder som finns för en starkare implementering av medicinteknik.
Ämnet ägnades en egen konferens i augusti inom ramen för Medtech4Health, som även den finns att se i efterhand via Medtech Arena.
Under Medicinteknikdagarna fanns också Henrik Mindedal på plats för att berätta mer om utlysningarna som sker inom ramen för Medtech4Health, samt Adam Darwich, projektledare inom Medtech4Healths strategiska projekt Nationella utvecklingsprojektet för implementering (NUP).
Darwich berättade om sitt arbete för att utveckla ett verktyg för evidensgenerering inför implementering av ny medicinska teknik i hälso- och sjukvården.
Årets evenemang var det 18:e i ordningen och på programmet fanns allt från användningen av hälsodata till ny sensorteknik och utvecklingen av AI-lösningar för vården. Även inom 3D-printning visades ett flertal projekt upp.
– Nu behöver vi fortsätta att uppmärksamma fördelarna med den hållbara digitaliseringen av vården med fokus på en starkare implementering av nya tekniska lösningar. Detta kommer att bidra till en mer jämställd och långsiktigt hållbar hälso- och sjukvård, säger Lena Strömberg.
Konferensen anordnas av Svensk Medicinteknisk Förening (MTF) med Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten som lokala värdar.