Så minskar du risken för magsjuka under rötmånaden
Hem LIVSSTIL Så minskar du nu risken för magsjuka under rötmånaden

Så minskar du nu risken för magsjuka under rötmånaden

Publicerat av: Redaktionen

I slutet av juli börjar den period vi kallar rötmånaden.

Då är temperaturen och luftfuktigheten vanligen som högst och bakterier frodas lättare.

Det är en tid då antalet fall av magsjuka ökar, men genom att förvara och laga mat på rätt sätt kan du minska risken att drabbas. Karina Salomonsson, verksamhetschef vid 1177 på telefon i Västerbotten, ger sina bästa tips.

Det går inte att helt skydda sig mot risken att drabbas av magsjuka, men genom att tänka på hur du hanterar livsmedel, och tvätta händerna noga flera gånger per dag, kan du förebygga att bli sjuk. Du ska alltid tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling. Ska du skära både kött och grönsaker ska du använda olika knivar och skärbrädor.

Ökat tryck på 1177 på telefon

På 1177 på telefon brukar rötmånaden märkas genom en tydlig ökning av samtal från personer som vill få råd efter att de drabbats av magsjuka.

– Det absolut viktigaste är att du får i dig vätska ifall du får magsjuka. Du behöver dricka mer än vanligt och vatten är det bästa, förutom vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa på apotek, men du kan även blanda till din egen berättar Karina Salomonsson, verksamhetschef vid 1177 på telefon i Västerbotten.

Drick lite och ofta

Du behöver dricka mer vätska än vanligt när du är magsjuk. Det gäller framför allt om du har feber eller om det är varmt väder. Att inte dricka tillräckligt vid magsjuka kan leda till vätskebrist och uttorkning. Äldre personer och barn är extra känsliga och sårbara.

Så minskar du risken för magsjuka under rötmånaden– Vissa barn kan behövas matas med sked. Barn som kräks mycket bör få två teskedar vätska ungefär var femte minut vilket är ungefär 10 milliliter. Du ska helst undvika söta drycker och lightdrycker eftersom dessa kan ge diarré. Vill inte barnet dricka kan de få isglass, men fortsätt att erbjuda dem något att dricka säger Karina Salomonsson.

När magsjukan är över och du kan äta igen går det bra att äta vanlig mat i små portioner. Ät gärna soppor, vitt bröd, kokt fisk och ris. Undvik fiberrik mat och kaffe eftersom det kan ge diarré.

Tips för att undvika magsjuka:

Tvätta händerna ofta. Alltid innan du lagar eller äter mat, och efter att du har hanterat rått kött eller kyckling.
Kontrollera ditt kylskåp, lagom temperatur i kylen är +4 grader.
Värm upp maten ordentligt – vid 70 grader dör de flesta bakterier.
Använd olika skärbrädor och knivar för kött och grönsaker.
Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
Byt ut disktrasorna ofta eller tvätta dem i 60 grader.
Ta med en kylväska med kylklampar när du handlar för att hålla varorna kalla från butiken till hemmet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>