Sectra och NPIC snabbar på digitalisering av patologi i Storbritannien
Hem MEDICINTEKNIK Sectra och NPIC snabbar på digitalisering av patologi

Sectra och NPIC snabbar på digitalisering av patologi

Publicerat av: Redaktionen

The Northern Pathology Imaging Co-operative (NPIC) utökar användningen av medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectras (STO: SECT B) lösning för digital patologi.

Detta skapar förutsättningar för vårdgivare inom NHS (National Health Service) över hela Storbritannien att digitalisera patologi och förbättra patientdiagnoser.

Den utökade användningen av Sectras lösning kommer hjälpa laboratorier i olika delar av landet att digitalisera sina patologitjänster. Både patienter och vårdpersonal väntas se stora fördelar som en effekt av detta. Projektet är ett resultat av ett femårigt kontrakt som tecknades i oktober 2021 samt ett initiativ på flera miljoner pund som drivs av NHS och som i dag omfattar sex vårdgivare.

Sectra och NPIC snabbar på digitalisering av patologi i StorbritannienInledningsvis kommer projektet innebära att fler sjukhus i norra England ges förutsättningar att digitalisera patologi.

Men i och med att många fler överväger att påbörja en digitaliseringsprocess och dra nytta av ökad statlig finansiering kan NPIC genom det nya avtalet vara behjälplig med sitt beprövade tillvägagångssätt och öka användningen av Sectras teknik till sjukhus över hela landet.NPIC kommer även kunna skapa två nya specialistnätverk inom digital patologi inom pediatrisk vård och sarkom.

NPIC hålls ihop av Leeds Teaching Hospitals NHS Trust och laboratorier inom NHS i regionen som nu blir bland de mest tekniskt avancerade och sammanlänkade i världen. Genom att dela digitala bilder av patienters vävnad blir man inte längre beroende av mikroskop. Regionen kommer också enklare kunna skicka bilder till specialister och anamma AI för att förbättra hur sjukdomar diagnostiseras och hanteras.

– Digital patologi är nu en nationell prioritet. Många vårdgivare inom NHS vill dra nytta av den kraftfulla tekniken för att leverera än bättre vård för patienter. Med NPIC hoppas vi kunna tillhandahålla en beprövad modell, underbyggd med avancerad teknologi från Sectra, som kommer att hjälpa många fler sjukhus att snabbt förverkliga sina ambitioner och dra nytta av det grundarbete som vi redan har gjort, säger professor Darren Treanor, NPIC:s direktör och patolog vid Leeds Teaching Hospitals NHS Trust.

Basharat Hussain implementeringsansvarig på NPIC, tillägger:
– Vårt arbete började med ett regionalt fokus men går nu mot att adressera några av de stora kliniska prioriteringar på ett nationellt plan inom områden som pediatrisk vård och sarkom där det är särskild brist på patologispecialister. Vi har nu sett betydligt bredare nytta av vårt program. Vi har visat hur digital patologi kan användas och med hjälp av våra lärdomar kommer vi kunna hjälpa resten av NHS att göra likadant och skala upp sin användning, med målet att övergå till digital patologi för att bidra till än bättre patientvård.

Jane Rendall, vd för Sectra Storbritannien och Irland, säger:
– Vi har arbetat med sjukhus och regioner över hela Storbritannien i flera år för att anamma digitala metoder inom diagnostik på ett sätt som förbättrar personalens arbetssituation och som möjliggör nya och hållbara sätt att leverera tjänster på och hantera den ökande efterfrågan. Organisationer inom NHS kan nu ge sig ut på denna resa i rask takt där de har möjlighet att lära sig av pionjärer inom området, såsom de i norra England. De har jobbat dedikerat med detta och är nu är redo att dela sin framgång.

Patologilösningen är en del av Sectras helhetslösning för medicinsk bildhantering som ger vårdgivare en samlad strategi för alla behov kring hantering av medicinska bilder och förbättrar vården av patienter samtidigt som den bidrar till sänkta driftskostnader. Den skalbara lösningen är modulär och bygger på ett multimediaarkiv (VNA) som stöder all bildhantering. Det gör att vårdgivare kan expandera lösningen, specialitet för specialitet och sjukhus för sjukhus. Besök Sectras hemsida för att läsa mer om Sectras lösningar och om varför Sectra PACS har tilldelats priset för högst kundnöjdhet ”Best in KLAS” nio år i rad.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>