Unik KBT-studie för patienter med förmaksflimmer
Hem NYHETERE-HÄLSA Unik KBT-studie för patienter med förmaksflimmer

Unik KBT-studie för patienter med förmaksflimmer

Publicerat av: Redaktionen

Idag behandlas förmaksflimmer bara medicinskt.

Unik KBT-studie för patienter med förmaksflimmer 1

Josefin Särnholm, psykolog och doktorand i forskningsprojektet

En svensk studie kan komma att ändra på det. I studien, som genomförs av Karolinska Institutet, undersöks om KBT-terapi kan leda till ökad livskvalitet och minskade flimmersymptom för flimmerpatienter. I studien används en trådlös långtids-EKG-mätare, Rithm.

300 000 svenskar uppskattas lida av förmaksflimmer. Flimmer är inte livshotande men ger en kraftigt ökad risk för blodpropp och stroke. För diagnos krävs ett långtids-EKG, en metod som funnits i decennier där utbildad sjukvårdspersonal fäster sladdar på överkroppen kopplade till en s.k. holter. Med den nya sensorn slipper man nu det då sensorn erbjuder långtids-EKG baserad på samma beprövade holterteknik men utan sladdar, dessutom kan patienten själv aktivera och fästa sensorn. Tydliga fördelar som övervägde när Karolinska Institutet påbörjade sin KBT-studie.

– Många människor som lever med förmaksflimmer undviker aktiviteter och sociala sammanhang på grund av oro för att få flimmer, vilket påverkar välbefinnandet och kan leda till en negativ spiral där man känner sig begränsad av sitt flimmer. Syftet med vår studie är att undersöka om KBT-behandling kan öka patienternas livskvalitet och minska deras flimmersymtom, och då har det varit mycket viktigt att studiedeltagarna ska kunna leva sina liv som vanligt vilket den digitala EKG-sensorn tillåter, säger Josefin Särnholm, psykolog och doktorand i forskningsprojektet.

KBT-studien är helt internetbaserad och studiedeltagarna genomgår 10 veckors KBT-behandling specifikt framtagen för flimmerpatienter.

Unik KBT-studie för patienter med förmaksflimmer 2

Alex Ahlén och Karsten Hoppe

Målet är 120 deltagande och studien väntas vara klar i början på nästa år. Förhoppningen är att KBT- behandling i framtiden kan leda till ökad livskvalitet för patienter med symptomatiskt förmaksflimmer och att de lär sig att leva med sitt flimmer vilket i förlängningen avlastar vården.

– För oss har det varit viktigt att kunna leverera kliniskt utvärderade produkter och tjänster som enkelt ska kunna implementeras av sjukvården. Med Rithm förenklas möjligheten att ställa diagnos så att fler drabbade kan få rätt vård. Att vi nu ingår i flimmerstudien är ett ytterligare kvitto på våra ansträngningar, säger Alex Ahlén, grundare och VD för Rithm.

Idag används sensorn i den kliniska vardagen utav bland andra GHP Arytmi Center Stockholm och Aleris. Tekniken bakom produkten är även en del av en storskalig hjärtarytmistudie som genomförs av Apple och Stanford Medicine.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>