Användning av extra drivaggregat för manuella rullstolar skapar förutsättningar till ett mer självständigt liv
Hem PRODUKTNYTT Användning av extra drivaggregat nu för manuella rullstolar skapar förutsättningar till ett mer självständigt liv

Användning av extra drivaggregat nu för manuella rullstolar skapar förutsättningar till ett mer självständigt liv

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler bevis pekar på att användning av drivaggregat på rullstolar ger stora fördelar för användare inom många områden i livet.

Permobil publicerar en vitbok för Power Assist Devices (PAD), drivaggregat, till manuella rullstolar.

Resultatet visar tydligt att valet av drivaggregat måste styras av individens behov för att nå alla fördelar som är möjliga. Drivaggregaten kan monteras framtill, på drivhjulet eller som ett extra hjul bakom hjulaxeln.

Den nyligen framtagna vitboken för drivaggregat (PADs), visar att PADs bidrar på flera olika sätt till användarnas liv. Utöver lindring av repetitiv belastning och selektiv användning av kroppens energi, påverkar det också direkt och indirekt vilka aktiviteter individer kan delta i, vilka miljöer som blir tillgängliga och hur självständiga individer kan vara.

”Bevisen för fördelarna med PADs är väl dokumenterade och alltmer välförstådda. Användarna får avlastning av axlarna, sparar sin energi och får ökad framkomlighet i svåra terränger. En annan viktig slutsats som framkom var att de olika typerna av PADs uppfyller olika användarbehov. Med andra ord behöver vi matcha individer med rätt typ av PADs för dem.”, säger Carla Nooijen, PhD,  senior forskare på Permobil, och medförfattare av vitboken.

En fördel med bakmonterade PADs som Permobil SmartDrive, är att den är liten och inte hämmar tillgängligheten på arbetsplatsen eller i hemmet och är lättare att transportera jämfört med många andra PADs. Frammonterade PADs, som Permobils Mototronik, visade sig vara de mest intuitiva för människor att köra och kan ge mobilitet utan någon större ansträngning.

”Vitboken gör det möjligt för omvärlden att förstå forskningsbevisen och hur de kan tillämpas på individen utifrån erfarenhet och resultat”, säger Karin Leire, forskning- och innovationschef på Permobil.

Användning av extra drivaggregat för manuella rullstolar skapar förutsättningar till ett mer självständigt liv

”Det var en enorm frihet att kunna rulla överallt själv. Jag klarade mig okej inomhus på vanliga underlag, men så fort jag kom på asfalt eller vid minsta lilla backe brukade jag behöva hjälp. Med detta klarar jag mig i princip helt själv utomhus också.”, säger journalisten Yasmin.

Vitboken bygger på en systematisk litteraturgenomgång, kompletterad med en undersökning med 125 personer med internationell representation som genomförts av Permobil. Dessutom gjordes i början av 2022 intervjuer med individer som använder olika typer av PADs.

Författarna till vitboken välkomnar dig att delta i ett webbinarium den 21 juni 2022. Webbinariet beskriver litteraturgenomgången och ger därigenom deltagarna en ökad förståelse för den inverkan som PADs har. Det globala webbinariet kommer att genomföras vid tre tillfällen under ett och samma dygn.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>