Fransk laserjätte etablerar en ny anläggning i Göteborg
Hem PRODUKTNYTT Fransk laserjätte etablerar en ny anläggning i hjärtat av Göteborgs rymd

Fransk laserjätte etablerar en ny anläggning i hjärtat av Göteborgs rymd

Publicerat av: Redaktionen

Lumibird, ett ledande europeiskt företag inom laserteknologi, har förvärvat Saabs verksamhet kring laseravståndsmätare och invigt en ny lokal på Kallebäck, i hjärtat av Göteborgs rymd- och försvarskluster.

Det franska företaget är en av världens ledande specialister på laser.

Lumibird har mer än 1000 anställda i Europa, Amerika och Asien.

Det verkar på flera marknader – medicin, optiska sensorer och försvar – och har en årlig omsättning (2021) på cirka €162 miljoner. Målet är att uppnå €250 miljoner år 2023 genom organisk och extern tillväxt.

– Att ett stort internationellt företag som Lumibird väljer att etablera sig i Göteborg är glädjande och illustrerar regionens attraktionskraft och starka kompetens inom avancerad teknik, säger Kent Jellmund, investeringsrådgivare på Business Region Göteborg, som har hjälpt Lumibird i sin etablering.

Företaget har tagit över det svenska flyg- och försvarsföretaget Saabs affär kring laseravståndsmätare, som omfattar cirka 40 personer totalt och hade intäkter på €10 miljoner 2021. Lumibird räknar med att växa i Göteborg med cirka tio procent per år, och söker just nu ingenjörer och produktionspersonal.

– Förvärvet stärker vår kompetens inom telemetri. Saab var redan kund hos Lumibird och köpte våra laserdioder. Den nya verksamheten kommer att innebära att vi kan stärka vår affär inom telemetri med mycket lång räckvidd, särskilt ombord på militära flygplan. Förvärvet öppnar också upp de tyska och nordeuropeiska marknaderna för oss bättre, där vi inte har så mycket närvaro, sade Mark LeFlohic, ordförande och vd på Lumibird Group.

En hotspot för forskning och utveckling inom rymd och försvar

Lumibird har flyttat in i samma hus i Kallebäck som Beyond Gravity redan huserar i (tidigare känt som RUAG Space), mitt i navet för Göteborgs rymd- och försvarsindustri. Anläggningen, som inkluderar ett nytt toppmodernt laserrum, invigs officiellt den 29 september med en ceremoni där bland annat Mark LeFlohic och kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Axel Josefson, deltar.

Fransk laserjätte etablerar en ny anläggning i Göteborg

Test och kalibrering av lasrar hos Lumibird i Kallebäck

– Mitt team och jag är väldigt glada över att vara en del av Lumibird-gruppen. Nu är vi del i ett företag där kärnverksamheten är laser och vi kommer att ha möjlighet att dela tekniska innovationer och samarbeta tillsammans med andra företag inom gruppen, säger Carina Harnesk, vd på Lumibird Photonics Sweden AB.

Närmsta granne är Saabs anläggning i Göteborg, som har växt till mer än 1 500 anställda, främst inom affärsområdet Surveillance som bland annat ansvarar för övervakningssystemet Globaleye.

– Göteborg och Västsverige har en lång historia inom rymd och försvar. Vårt kluster innehåller både stora globala aktörer som Saab, GKN Aerospace och Beyond Gravity, samt mindre företag och start-ups, som Omnisys Instruments och Cobham Gaisler. En annan nyckelaktör i vårt ekosystem är Chalmers som bedriver avancerad forskning inom området, har ett nära samarbete med industrin och förser regionen med en stark pipeline av talang, säger Kent Jellmund.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>