Diabetes är pandemin vi inte får glömma: Testa dig frisk
Hem LIVSSTIL Diabetes är pandemin vi inte får glömma: Testa dig nu frisk

Diabetes är pandemin vi inte får glömma: Testa dig nu frisk

Publicerat av: Redaktionen

Efter de senaste årens enorma fokus på corona är det lätt att glömma en av världens dödligaste, pågående, pandemier – typ 2-diabetes.

Om vi tittar på de globala insatserna mot covid-19 kan vi dra viktiga lärdomar även i förhållande till diabetes: Att testa sig är ett absolut måste för att kunna bekämpa alla sorters pandemier.

Diabetes är pandemin vi inte får glömma: Testa dig friskVärldshälsoorganisationen uppskattar att över 422 miljoner människor världen över lider av typ 2-diabetes, och varje år inträffar 1,5 miljoner dödsfall med direkt koppling till sjukdomen. Det gör diabetes till en global hälsokatastrof på pandemisk nivå. Man kan fråga sig varför vi inte har sett samma globala testinsatser som för coronaviruset, när det har visat sig vara en så effektiv metod för att bekämpa en pandemi.

En av de som frågar sig detta är dr Colin Robertson, forskningsspecialist och produktchef på Zinzino – ett företag som erbjuder testbaserade, vetenskapligt bevisade kosttillskott och en portfölj av medicinska blodtester. Teamet har utvecklat ett nytt blodtest för hemmabruk där du kan mäta ditt långtidsblodsocker för att kunna förebygga typ-2 diabetes. Dr Robertson hoppas att testet kommer att bli ett effektivt medel för att bryta den alarmerande utvecklingen.
– När coronapandemin slog till såg vi en global insats med tester och kontrollåtgärder, men trots att vi har levt med diabetespandemin i många år uppmanar samhället inte människor att testa sig mot den här sjukdomen. Jag anser att vi ska ta detta på största allvar, och börja testa människor i stor skala. Jag har väntat i hela min karriär på möjligheten att kunna hjälpa människor att ta kontroll över sin egen hälsa genom att testa sig själva i hemmet, säger dr Robertson.

Prediabetes är reversibelt

Det nyutvecklade blodsockertestet ger användaren en bild av sitt genomsnittliga blodsockervärde under de senaste tre månaderna, och visar om du är i riskzonen för att utveckla typ 2-diabetes, eftersom ett för högt blodsockervärde under lång tid är ett tecken på att du är i förstadiet till diabetes; prediabetes. Enligt dr Robertson innebär inte ett högt värde i sig att du kommer få diabetes, men det betyder att du bör agera förebyggande, eftersom det fortfarande finns goda möjligheter att stabilisera dina värden.
– Det man ska komma ihåg är att prediabetes är 100 procent reversibelt. Det går att bota. Du kan få ett bättre liv, och vårt testresultat innehåller även rekommendationer som hjälper dig att införa enkla men mycket effektiva livsstilsförändringar. Det är därför testning är så viktigt, förklarar dr Robertson.

Dödar i det tysta

Typ 2-diabetes är vanligast förekommande i länder med stor andel låg- och medelinkomsttagare, och under de senaste decennierna har det även skett en ökning av antalet fall bland barn och tonåringar. Dr Robertson anser av den här anledningen att så många som möjligt borde testa sig, eftersom det i stort sett är omöjligt att sätta fingret på en genomsnittlig eller typisk typ 2-diabetespatient:
– Det kan låta dramatiskt, men typ 2-diabetes dödar i det tysta. Människor insjuknar utan att märka det och det är vad som oroar mig mest. Miljontals människor hade kunnat få ett bättre liv om de bara hade haft all fakta. Den här sjukdomen botas genom att förebygga den. Testa dig!

Zinzino är ett globalt företag med bas i Skandinavien, som erbjuder testbaserade, vetenskapligt bevisade kosttillskott och konfidentiella blodtester.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>