Drönare kan rädda liv vid drunkning
Hem NYHETERE-HÄLSA Drönare kan rädda liv vid drunkningolycka

Drönare kan rädda liv vid drunkningolycka

Publicerat av: Redaktionen

Nu under sommaren är utomhusbad en efterlängtad del av vår varma årstid, men tyvärr sker drunkningsolyckor med hjärtstopp som följd.

 Nu pågår forskning som utvecklar drönare som både levererar hjärtstartare och är utrustade med kamera för att snabbare kunna lokalisera personer under ytan i samband med drunkning.

Forskningen har stöd från Hjärt-Lungfonden.

– För den som drabbas av hjärtstopp är tidig hjärt-lungräddning och behandling med hjärtstartare avgörande. Förutom ökad simkunnighet är det livsviktigt med förebyggande insatser som utbildningar i hjärt-lungräddning och fler tillgängliga hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Varje sommar sker ett antal tragiska drunkningsolyckor med dödlig utgång. Med det drönarsystem som utvecklats av Everdrone ihop med Hjärtstoppscentrum på Karolinska institutet finns potential att nå människor i områden långt före ambulans.

Utöver drönare som åker ut med hjärtstartare undersöks nu även om drönare utrustade med kamera kan lokalisera personer under ytan i samband med drunkning. Om en drönare redan de första minuterna kan sända en bild från luften ovanför en olycksplats och hjälpa till att identifiera en person under ytan så kan fler liv räddas genom att hjärt-lungräddning kan startas tidigare än idag.

– Drönare har potential att både leverera hjärtstartare samt med kamera lokalisera personer vid drunkning, vilket i båda fallen kan vara direkt livräddande. säger Andreas Claesson, docent vid Hjärtstoppscentrum på Karolinska institutet vid Södersjukhuset.

Drönare kan rädda liv vid drunkning

Nu utvärderar forskarna sex drönarsystem som driftsatts i bland annat Göteborgsområdet och Östersund, något man är först i världen med. Man ser mycket goda möjligheter att lyckas med denna helt nya och unika metod för att få fram hjärtstartare före ambulans vid plötsligt hjärtstopp.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>