Ny fransk studie: Förbättrade blodtrycksvärden under lockdown
Hem NYHETERE-HÄLSA Ny fransk studie: Förbättrade blodtrycksvärden under lockdown

Ny fransk studie: Förbättrade blodtrycksvärden under lockdown

Publicerat av: Redaktionen

Withings, pionjärer av uppkopplade hälsoenheter, har i samarbete med några av Frankrikes största sjukhus genomfört en studie, publicerad i den medicinska tidskriften Telemedicine and e-Health, som visar på ett minskat blodtryck bland Parisbor under pandemins lockdown. Studien visar också på betydelsen av att kunna mäta sitt blodtryck hemifrån och vilka möjligheter som finns med uppkopplade blodtrycksmätare inom e-hälsa.

Under pandemin har antalet rapporterade fall av stroke och hjärtinfarkter som vårdats på sjukhus minskat.[1] Detta gäller såväl Sverige som i ett flertal andra länder. Vad som orsakat minskningen är inte fastställt. Men i en färsk fransk studie, utförd i samarbete mellan University of Lorraine, Nancy Hospital, Groupe Hospitalier Paris Saint-Joseph (med flera), har människors blodtryck studerats som en möjlig förklaring till färre hjärtinfarkter och stroke-fall under Covid-19.

Studiens resultat baseras på 297 089 blodtrycksmätningar utförda hemifrån med Withings uppkopplade blodtrycksmätare BPM Core och BPM Connect från 2 273 användare som bor i Paris-regionen. Utgångspunkten för studien var att undersöka hur deltagarnas blodtryck påverkats under Paris lockdown (17 mars-11 maj 2020), i jämförelse med tiden precis innan nedstängningen och samma tidsperiod året innan (2019). Vad studien visar är att människors systoliska och diastoliska blodtryck sjönk under nedstängningens 7 veckor, där minskningen var som störst under isoleringens fjärde vecka (systoliska blodtrycket -3 mmHG och diastoliska blodtrycket -1.5 mmHG). Ingen betydande förändring av deltagarnas blodtryck noterades.

Huruvida studiens resultat, publicerad i den medicinska tidskriften Telemedicine and e-Health och godkänd av European Society of Hypertension, är en förklaring till färre hjärtinfarkter och stroke-fall under Paris lockdown låter forskarna av studien vara osagt. Men vad som kan konstateras är att under samma period som Frankrikes huvudstad stängdes ner (17 mars-11 maj 2020) och Parisborna visade förbättrade blodtrycksvärden, minskade också antal sjukhusvistelser p.g.a. hjärtinfarkt med 30%.

Vad som också kan konstateras, och som studien bekräftar, är vilka möjligheter som finns med uppkopplade enheter när det kommer till att studera och övervaka människors hälsa, särskilt under en pandemi. Men också vikten av att mäta sitt blodtryck hemifrån för att tidigt upptäcka risk för allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Withings uppkopplade hälsoenheter har alltid varit viktiga redskap för att hjälpa patienter ta kontroll över sin hälsa. Nu tas ett ytterligare steg framåt. Deras insamlade hälsodata är inte bara ett mervärde för deras användare utan ger också värdefulla insikter när det kommer till folkhälsan, som att se konsekvenserna av en nedstängning”, säger professor Jean Jacques Mourad, en av forskarna bakom studien och specialist i intern medicin på Paris Saint-Joseph Hospital.


Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>