Ny undersökning för att diagnostisera hjärtsjukdom
Hem NYHETERE-HÄLSA Ny undersökning för att diagnostisera hjärtsjukdom

Ny undersökning för att diagnostisera hjärtsjukdom

Publicerat av: Redaktionen

Karolinska Universitetssjukhuset först i Sverige med samtidig MR-undersökning och hjärtkateterisering

Under hösten har en ny undersökning för att diagnostisera hjärtsjukdom börjat användas på sjukhuset.

Karolinska blir därmed först i Sverige med att genomföra hjärtkateterisering och magnetkamera-undersökning samtidigt.

För att diagnosticera hjärtsjukdom kan flera olika metoder användas. Magnetkamera (MR) används ofta för att bedöma hjärtats anatomi och funktion, inklusive storleken på kamrarna. Hjärtkateterisering är en invasiv metod för att mäta hjärtats tryck och flöde. Nu har medarbetare på Karolinska kombinera dessa metoder så att de kan användas vid ett och samma tillfälle.

– Det vi ville göra var att kombinera magnetkameran med hjärtkateterisering. Då får vi två ”gold standard” undersökningar som kompletterar varandra. Vi ville också använda MR-kameran för att guida själva kateteriseringen, vilket i vanliga fall görs med röntgen, berättar Patrik Sundblad, läkare på Klinisk Fysiologi och en av dem som har arbetat för att införa metoden på Karolinska.

Ny undersökning för att diagnostisera hjärtsjukdomFördelarna med att guida en hjärtkateterisering med MR-kamera är bland annat att patienten slipper utsättas för röntgenstrålning, samt att man ser anatomin betydligt bättre. Patrik Sundblad berättar också att kvaliteten på hjärtkateteriseringen blir bättre med MR-kameran då den ger väldigt noggranna flödesmätningar och man kan mäta på fler lokalisationer.

– Undersökningarna kompletterar varandra, men gör också att båda blir bättre. Dessutom sparar vi tid genom att genomföra dem samtidigt.

Att arbeta i en MR-miljö är inte okomplicerat då magnetiskt material inte kan användas i kamerarummet. Kateterisering kräver nålsättning. Lösningen blev att utföra nålsättningen i rummet bredvid.

– Sedan för vi in en plastslang i kärlet, det är i den slangen man för in katetern, som också är i plast. Därefter tar vi in patienten i kamerarummet och fortsätter jobba med icke-magnetiska material, bland annat en MR-säker ledare som kan föras in i katetern för att göra den mer stabil.

Undersökningarna har nu genomförts framgångsrikt vid ett par tillfällen på Karolinska. Det är första gången i Sverige som detta görs.

– I London har de arbetat på det här sättet och vi har besökt dem för att ta metoden till Karolinska. Sedan har vi haft kontakt med dem under införandet.

Utmaningen just nu är att få ner undersökningstiden, som idag är två timmar, till en timme.

– Då blir tidsåtgången som vid en vanlig hjärtkateterisering, men med all information från MR-kameran också. För patienter som ska göra båda undersökningarna blir det en stor tidsvinst, säger Patrik Sundblad.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>