Real Heart som utvecklar världens första artificiella fyrkammarhjärta får kompetensförstärkningsmedel
Hem PRODUKTNYTT Real Heart som utvecklar artificiella fyrkammarhjärta får kompetensförstärkningsmedel

Real Heart som utvecklar artificiella fyrkammarhjärta får kompetensförstärkningsmedel

Publicerat av: Redaktionen

Varje år dör cirka två miljoner människor i världen av hjärtsvikt.

Bara i Sverige är det dödsorsaken för tio personer varje dag.

Det enda som kan rädda dessa människor idag är hjärtdonation, men i Sverige finns bara tillräckligt med organ för att rädda två procent. Det är här som Scandinavian Real Heart kommer in i bilden. Redan 1999 började grundaren Azad Najar, läkare på Västerås sjukhus, skissa på ett artificiellt hjärta och nu är man bara något år ifrån klinisk testning med planen att finnas på marknaden 2025. Scandinavian Real Heart är ett av de företag som vi på Medtech4Health beviljade medel i förra årets sista utlysning i Kompetensförstärkning för småföretag.

Hej Ina Laura Perkins, VD på Scandinavian Real Heart AB. Grattis till kompetensförstärkningsmedel! Vad ska medlen användas till?

– Tack, vi är jätteglada över att få finansiering och har redan startat upp arbetet! Vi kommer att använda medlen för fortsatta blodtester i laboratorium. För att kunna påbörja kliniska studier krävs speciella blodtester på laboratorium och det är här vi behöver ta in expertis. Medlen bidrar till att stärka vår konkurrenskraft på den internationella marknaden och fortsätta det viktiga arbetet som är av stor betydelse för hela hjärtpumpsindustrin.

Hur fungerar er produkt?

Real Heart som utvecklar världens första artificiella fyrkammarhjärta får kompetensförstärkningsmedel

På bilden syns Real Hearts artificiella fyrkammarhjärta

– Det som gör vårt artificiella hjärta helt unikt i världen är att det imiterar det naturliga hjärtats funktioner och pumpar runt blodet i kroppen på ungefär samma sätt. Det finns ingen annan lösning i världen som klarar det idag. Vårt mål är att ge användaren så stor frihet som möjligt. Systemet är helt mobilt, det är litet och tyst, har låg vikt och lång batteritid. Syftet är också att minska risken för stroke, blödning och anemi, vilket är vanligt förekommande biverkningar vid behandling med dagens hjärtpumpar.

Idag är man på Scandinavian Real Heart ett starkt och kompetent team med medarbetare från fem andra hjärtpumpsprojekt. Man samarbetar med forskare, kirurger, läkare och specialister från hela världen, vilket är ett måste i en mycket nischad bransch.

Det är ett mycket angeläget problem som Scandinavian Real Heart arbetar på att lösa. Varje år genomförs cirka 7000 hjärttransplantationer i världen, men efterfrågan på donerade hjärtan är som vi alla vet betydligt större än tillgången. Uppskattningsvis finns 64 miljoner människor världen över som lider av avancerad hjärtsvikt.

Scandinavian Real Hearts artificiella hjärta kommer förhoppningsvis att rädda många liv, spara lidande för oerhört många patienter och anhöriga, och också medföra stora besparingar för sjukvården. Vi önskar dem stort lycka till och ser fram emot att följa de kommande årens viktiga steg mot implementering!

Årets utlysning i Kompetensförstärkning i småföretag öppnar preliminärt den 9 mars 2022.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>