Skåningar väljer i allt högre grad att sköta sina vårdkontakter via 1177 Vårdguidens e-tjänster.
Under förra året ökade användningen av dessa tjänster kraftigt och mycket av ökningen är kopplad till pandemin.
Förnya recept, boka tid, få rådgivning, skicka en egenremiss och läsa sin journal. Det är exempel på ärenden som kan göras digitalt via 1177 Vårdguidens e-tjänster som man når via 1177.se. Under förra året mer än fördubblades användningen av e-tjänsterna tjänster jämfört med föregående år. 92 procent av skåningar har aktiverat sitt konto för e-tjänster och tillsammans loggade skåningarna in nästan 24,2 miljoner gånger via 1177.se under förra året. Det är en ökning med 89 procent sedan 2020.
– Det är tydligt att många skåningar ser e-tjänster som ett smidigt och bra sätt att ha kontakt med vården. Och det visar att vi gör rätt när vi arbetar för att utöka utbudet av digitala tjänster och förbättra dessa tjänster eftersom förväntningarna också ökar, säger Anna Strömblad, kommunikationsdirektör i Region Skåne.
Rekordmånga ärenden i e-tjänsterna
Under januari i år hanterades rekordmånga ärenden i e-tjänsterna. Ökningen jämfört med föregående månader utgjordes huvudsakligen av vaccinationsbokning. Förutom användningen av e-tjänster ökade också besöken på webbplatsen 1177.se. De sidor som toppar statistiken har alla anknytning till pandemin och handlar bland annat om testning och vaccination för covid-19.
– Vi ser att pandemin har varit den största faktorn för den kraftiga ökningen av användandet av de digitala tjänsterna. Men det går att utläsa en allmän trend av ökat utnyttjande av digitala tjänster, även sådana som inte är direkt kopplade till pandemin, säger Anna Strömblad.
Även äldre använder e-tjänster i stor utsträckning
Det är en vanlig föreställning att äldre inte använder e-tjänster. Men den bilden stämmer inte riktigt. Statistiken visar visserligen att de flitigaste användarna av 1177 Vårdguidens e-tjänster finns bland kvinnor i åldern 30-39 år. Samtidigt loggar män i åldersgruppen 70-79 år betydligt oftare in i e-tjänsterna än män i åldrarna 20-29 år. Männen i gruppen 80-89 år loggar in i nästan lika hög grad som männen i åldern 20-29 år. En förklaring till detta kan vara att äldre människor har ett högre vårdbehov och därmed har större anledning till att logga in på 1177.se.
– Det är viktigt att vi fortsätter att ha en hög tillgänglighet och bra kontaktvägar även för dem som av olika anledningar inte kan eller vill använda e-tjänster. Men vi ska inte ta för givet att detta gäller alla äldre och vi måste bli ännu bättre på att göra det enkelt för alla, säger Anna Strömblad.
Sedan i oktober 2021 skickas också kallelser digitalt via 1177 Vårdguidens e-tjänster från specialistvård och psykiatri i Skåne. Man har själv möjlighet att välja bort papperskallelser i e-tjänsterna på 1177.se.
Fakta/användning av 1177 Vårdguidens tjänster i Skåne 2021 jämfört 2020
- · Ärenden e-tjänster via 1177.se: drygt 2,6 miljon – ökning med 107 procent
- · Inloggningar till e-tjänster via 1177.se: drygt 24,1 miljon – ökning med 89 procent
- · Besök på 1177.se: drygt 29,6 miljon – ökning med 19 procent
- · Samtal till 1177 på telefon: drygt 0,5 miljon – minskning med 7 procent
- · 92 procent av skåningarna har aktiverat sitt konto på 1177.se