Test av digital demensutredning visar stora vinster i vården
Hem NYHETERE-HÄLSA Test av digital demensutredning visar vägen för framtidens vård

Test av digital demensutredning visar vägen för framtidens vård

Publicerat av: Redaktionen

Ett test i verklig miljö av Geras Solutions digitala plattform för demensutredningar i Torsby kommun kan visa vägen för framtidens vård.

De stora tidsvinster den digitala arbetsmetoden påvisat kan bli avgörande för att en snabbt växande grupp patienter ska få bästa möjliga vård.

Testet är ett samarbete mellan Geras Solutions, Region Värmland, Torsby kommun och DigitalWell Arena. Sammanlagt har 65 patienter som hör till Torsby och Likenäs vårdcentraler involverats under den sex månader långa testperioden. Elva procent av patienterna kunde genomföra det kognitiva testet helt på egen hand och ytterligare 43 procent med stöd av personal i demensteamen i den första versionen av plattformen.

Test av digital demensutredning visar stora vinster i vårdenTrots att en relativt liten andel till en början kunnat nyttja det digitala verktyget helt självständigt har betydande tidsvinster kunnat härledas. Totalt handlar det om en genomsnittlig tidsbesparing om tre timmar per patient, exklusive restider. I framtiden antas tidsvinsterna bli ännu större, då ökad teknikvana möjliggör att fler patienter gör testet självständigt och oberoende av vårdens öppettider. I februari lanseras också en uppdaterad version av plattformen med ytterligare anpassningar för förbättrad tillgänglighet.

”Piloten i Värmland är otroligt värdefull för att visa vägen för vad som är möjligt med digital teknik. Det är också kul att vi kunnat visa på att det finns så pass stora värden, både för vårdgivare men framför allt för den individuelle patienten och dennes anhöriga”, säger Rickard Forsman, vd för Geras Solutions.

 Stort behov för framtiden
Samhällets behov av att öka kapaciteten för demensutredningar är stort. Idag har cirka 150 000 personer en demensdiagnos och till 2050 väntas antalet som drabbas av kognitiv sjukdom öka med 200 procent. I dagsläget får många sin diagnos i ett sent skede, och cirka en tredjedel av de som drabbas får över huvud taget aldrig en diagnos.

 Språngbräda till nationellt projekt
Region Värmland har gjort en direktupphandling av Geras Solutions plattform, så att tjänsten fortsatt kan användas av demensteamen i Torsby och Likenäs. Tack vare testet i verklig miljö i Torsby har DigitalWell Arena och Region Värmland också blivit en del av PREDEM – en femårig nationell satsning på precisionsdiagnostik och behandling av demenssjukdomar. DigitalWell Arenas roll blir att hitta fler testmiljöer för digital screening av demens, vilket ska ge kunskap och erfarenheter för en bredare implementering i primärvården.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>