Jamtli utrustas och utbildas för hjärtstopp
Hem NYHETERE-HÄLSA Jamtlis personal utrustas och utbildas för hjärtstopp

Jamtlis personal utrustas och utbildas för hjärtstopp

Publicerat av: Redaktionen

Varje år sker ungefär 6 000 hjärtstopp utanför sjukvården och ungefär än en tiondel överlever.

Men chanserna ökar med kunskap, snabbt agerande och hjärtstartare.

Nu har personalen på Jamtli utbildads i hjärt- lungräddning och med hjälp av Länsförsäkringar Jämtland satt upp fem nya hjärtstartare.

Jamtli tar varje år emot ungefär 200 000 besökare per år, både unga och gamla.
– Tack och lov har vi hittills inte haft några fall av hjärtstopp men vi är en plats där många människor rör sig så det är naturligtvis bra att vi höjer vår kunskap och har fler hjärtstartare på plats även utomhus, säger Christina Wistman biträdande museichef på Jamtli.

Den som drabbas av ett hjärtstopp blir omedelbart medvetslös och slutar andas. Hjärnan är det organ som är mest känsligt för syrebrist därför är tiden viktig. Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går om ingen agerar. Enligt de riktlinjer som finns bör hjärtlungräddning påbörjas inom en minut och att en hjärtstartare sätts in inom fem minuter.
– Ett viktigt budskap under utbildningen är att man inte kan göra fel. Det är viktigt att göra något och glömmer man under stressen så räcker det med bröstkompressioner, inblåsningar och att larma, säger Christina Wistman.

Bröstkompressioner och inblåsningar är det centrala i hjärt- lungräddning. Med stadiga tryck på bröstkorgen i jämn takt masserar man hjärtat. Efter 30 kompressioner så blåser man in två gånger. På så sätt hjälper man kroppen att syresättas i väntan på ambulans och sjukvård. Att använda hjärtstartare ökar chansen till överlevnad ytterligare.

Jamtli utrustas och utbildas för hjärtstopp

Jamtlis nya hjärtstartarna eller defibrillatorerna som de egentligen heter är anpassade för att vara utomhus året om. När de tas fram och ska användas ger de ljudliga instruktioner. Den berättar för användaren vad man ska göra innan man ger den som är drabbad av ett hjärtstopp en strömstöt. En stöt som förhoppningsvis kan få hjärtat att börja slå igen.
– Jag hoppas vi aldrig behöver använda dem men det känns bra att de finns, säger Christina Wistman.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>